Har Kina fått den strategiska överraskningen i väst?

För drygt ett år sedan heter vi " Har Kina förvånat Pentagon? I en artikel som presenterade ett stort antal försvarsprogram och reformer genomförda av de kinesiska arméerna utan att Pentagon hade vidtagit åtgärden i tid. Denna iakttagelse bekräftades 2020 och utvidgas till och med till den punkten att det idag regerar en feber i Washington och en påtaglig oro för kinesiska framsteg, både på det militära, tekniska och industriella området, och vi kan nu undra om Peking har inte fått den strategiska överraskningen i väst.

Låt oss börja med att definiera termen ”strategisk överraskning”. Detta tillhör den militära termen och betecknar en uppsättning handlingar, situationer och kapacitet som gör det möjligt för en krigare att få framgång över sin motståndare i omfattning av en konflikt eller åtminstone en teateroperation. Strategiska överraskningar har präglat historien, från korsningen av Alperna av den kartaginska Hannibal Barca till Blitzkrieg och de tyska panserdivisionerna 1939. I alla fall befinner sig motståndaren hjälplös och oförmögen att reagera inom de tidsgränser som har fastställts för honom. kring eller till och med stabilisera situationen, vilket leder till ett mycket troligt nederlag på kort eller medellång sikt. Strategisk överraskning vilar därför inte enbart på militär kapacitet och vågiga manövrar, utan på en rad faktorer, inklusive ekonomiska och tekniska, som bidrar till att öka klyftan mellan de krigande.

Den 2 augusti 216 f.Kr. krossade den kartagiska armén under ledning av Hannibal Barca och hans keltiska, iberiska och numidiska allierade de romerska legionerna efter att ha korsat Alperna på vintern, något som romarna inte var beredda på.

Det är just detta scenario som verkar mellan Kina och Förenta staterna, liksom deras respektive allierade, eller är det åtminstone rädslan för många amerikanska tjänstemän tillhör Pentagon såväl som kongressen eller det civila samhället. Och den noggranna och objektiva analysen av de strategiska uppgifterna om de två huvudpersonerna går faktiskt i denna riktning, utan att det är nödvändigt för det att sjunka ned i katastrofism. Under de närmaste 10 till 15 åren verkar det nu mycket svårt för USA och dess allierade att möta kinesiska ambitioner, åtminstone i det nuvarande tillståndet för de medel och politiska ambitioner som visas.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT