Argentina tar ett steg närmare att förvärva kinesisk-pakistanska JF-17 Block III-krigare

Sedan slutet av Falklandskriget har den argentinska regeringen mött en orubblig blockad från London för att förhindra att den förvärvar nya stridsflygplan. Det är sant att med två förstörare, två fregatter, ett containerfartyg och ett Royal Navy-attackfartyg till ära för de argentinska piloterna vid kontrollerna av deras Mirage, Skyhawk och Super-Etendard, förstår vi att hypotesen om att se Buenos Aires förvärva igen ett modernt flygvapen kan knappast glädja de brittiska myndigheterna. Alla västerländska stridsflygplan som är utrustade med utkastningssäten från den brittiska tillverkaren Martin Baker, motstånd från London var under en lång tid potentiellt absolut, och alla initiativ för att modernisera den argentinska flygflottan med västerländska flygplanstillverkare har misslyckats., fenomenet accentueras av de allvarliga ekonomiska svårigheter som uppstår i landet.

Det som måste hända gjorde det, och Buenos Aires vände sig slutligen till icke-västerländska lösningar i ett försök att ge ett svar till sin jaktflotta på gränsen till att vara helt grundad. Medan förhandlingar med Moskva snubblade över budgetfrågor och Washingtons hot att använda sig av CAATSA -lagstiftning, diskuterade man med Peking Kinesisk-pakistanska ljuskämpe JF-17 har åtalats, trots att den huvudsakliga användaren av enheten, det pakistanska flygvapnet, också använder Martin-Baker utkastningssäten. Lösningen har tydligen hittats sedan budgetplaneringen för det argentinska försvarsministeriet 2022 framträder en kreditlinje på 664 miljoner dollar för förvärv av JF-17 Block III-krigare.

En argentinsk Mirage 5 attackerar den brittiska flottan under landningen av Port San Carlos den 22 maj 1983

Det är inte, strängt taget, en orderbekräftelse. Landets myndigheter är dock tillräckligt övertygade om möjligheterna att snabbt nå ett tillämpligt kontrakt för att reservera 664 miljoner dollar, vilket fortfarande motsvarar 0,15% av landets BNP, för detta program. Dessutom har Peking, som förblir huvudtillverkaren av enheten, utvecklat sitt eget utkastssäte, som härrör från ryska modeller, och kan faktiskt erbjuda ett effektivt alternativ till Buenos Aires inom detta nyckelområde. Slutligen motsvarar 664 miljoner dollar mer eller mindre vad vi kan förvänta oss av ett kontrakt för 12 JF-17 Block III-flygplan med ett minimum av reservdelar, en simulator och adekvat utbildning. För beväpning, å andra sidan, är det troligt att det kommer att bli nödvändigt att vänta till 2023 och ett extra kuvert.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT