Från F16 Viper till JF-17 Thunder, har lätta krigare fortfarande en roll att spela?

Om försvarsnyheterna idag ger plats för tunga eller medelstora stridsflygplan, såsom F35, Rafale eller Su35, fortsätter lättare krigare att representera en viktig del av stridsflottorna i världen. Dessa apparater är både ekonomiska att köpa och använda, vilket gör det möjligt för länder med få medel att skaffa luftkapacitet och de största länderna att utöka sina flottor för att kunna svara på alla krav och scenarier.

I den här artikeln kommer vi att presentera några av de ljuskämpar som är närvarande eller kommer i flygvapnet, för att känna till deras huvudsakliga egenskaper, styrkor och differentieringspunkter, men också för att avgöra vilka roller dessa enheter spelar i den militära operationens panoply. Idag och i de kommande åren.

Kina: Chengdu J-10C

Börjar tas i bruk 2003 Chengdu J-10 var på många sätt den första moderna kämpen som tillverkades av Kina och startade uppgången för landets flygindustri. 16,9 m lång för en vingbredd på 9,8 meter, J-10 har en uppskattad tomvikt på cirka 9 ton och en maximal startvikt nästan 6 ton högre. De kinesiska "Vigorous Dragons" drivs hittills av en Klimov AL-31FN-motor, en licensierad version av den ryska turbojet AL-31F. Men flera bilder som släpptes i år visar att de nya enheterna snart kommer att vinna. den lokalt tillverkade WS-10B-motorn, kraftfullare och modernare enligt de kinesiska myndigheterna.

J-10 C från Folkets befrielsearmé som bär luft-till-luft-missiler PL-10 (yttre pyloner) och PL-15 (inre pyloner)

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT