Demokratiska republiken Kongo har som mål att förvärva kinesiska J-10C-jaktplan

Liksom många afrikanska länder upplever Demokratiska republiken Kongo en betydande ekonomisk tillväxt, cirka 6 % per år, delvis drivet av ökningen av råvaror på den internationella scenen. Landet är verkligen en stor exportör av gruvprodukter, med stora reserver av guld, koppar, uran och coltan, såväl som diamanter och olja. Idag representerar kongolesisk export, vare sig det gäller råvaror eller jordbruksproduktion, 22,5 miljarder dollar varje år, eller en tredjedel av landets bruttonationalprodukt. Denna tillväxt, till stor del stödd av de många investeringar som beviljats ​​av Kina, hotas dock av landets politiska instabilitet, och i synnerhet av tutsi-upproret i norra Kivu-regionen organiserat kring 23 mars-rörelsen, eller M23, bestående av före detta soldater från CNDP som startade sitt uppror 2012. Efter en period av lugn efter en massiv offensiv mot denna kongolesiska armégrupp 2013, återupptog den sina övergrepp från november 2021, för att nå en topp med Kishish-massakern i november förra året, efter att ha dödat mer än 120 civila enligt internationella organisationer.

Det är i detta sammanhang som generallöjtnant Franck Ntumba, som leder den kongolesiska statschefens militärhus, har mångdubblat förvärven av militär utrustning under de senaste månaderna, för att förse den reguljära armén med de nödvändiga medlen för att komma till slutet av M23, men också för att förutse möjliga gränskonflikter, särskilt med Rwanda som anklagas av Kinshasa för att stödja rebellrörelsen. Således bekräftade den sistnämnda för en dryg månad sedan förvärvet av 9 kinesisktillverkade CH-4 MALE (Medium Altitude Long Endurance) drönare, just för att övervaka och eventuellt slå till M23:s styrkor. CH-4 Rainbow är designad av CASC och är en drönare på 1,3 ton med ett vingspann på 20 meter, med en räckvidd på 40 timmar vid en hastighet av 350 km/h för en maximal höjd av 7500 meter. I synnerhet kan den vara beväpnad med AR-1 lätta luft-till-mark-missiler och laserstyrda bomber. Detta förvärv har uppenbarligen förvärrat Kinshasas aptit, eftersom förhandlingar har inletts med en kinesisk delegation i syfte att skaffa nya stridsflygplan avsedda att stödja 7 Su-25 såväl som 8 Mi stridshelikoptrar -24 av sovjetiskt ursprung som för närvarande är i service.

CH 4B Angkasa Review 1024x704 1 e1679330097734 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
DRC tillkännagav beställningen av 9 kinesiska MAN CH-4 Rainbow-drönare i början av året för att motverka återupptagandet av striderna med M23-rörelsen i norra Kivu.

Inledningsvis verkade det som att diskussionerna mellan kongoleser och kineser gällde förvärvet av FC-1, exportversionen av den kinesisk-pakistanska JF-17 Thunder. Ändå, enligt hemsidan politico.cd, skulle de kongolesiska militära myndigheterna ha uttryckt en önskan att skaffa ett tyngre flygplan än Thunder, som utvecklas i samma kategori som den för den sydkoreanska FA-50 med en maximal startvikt på 13 ton och en nyttolastkapacitet på 3,5 ton . Uppenbarligen vill Kinshasa ha en enhet som erbjuder överlägsen prestanda jämfört med FC-1, som allmänt anses erbjuda ett mycket attraktivt pris-prestanda-förhållande, i synnerhet på grund av god motorisering och modern ombordelektronik som gör att den kan implementera mycket avancerad ammunition som t.ex. luft-till-luft-missilerna PL-10E och PL-15E, överljudskryssningsmissilen HD-1A och olika guidade bomber. För att möta Kinshasas förväntningar skulle den kinesiska delegationen då ha föreslagit förvärvet av J-10C enmotoriga jaktplan, ett mycket effektivare flygplan, men också tyngre och dyrare, än Thunder.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

4 Kommentarer

  1. En gigantisk, impotent och korrupt stat, etniskt mycket varierande, fattiga och snabbt växande befolkningar, knappa resurser..., statliga (kinesiska) eller "privata" (Glencore) intressenter
    Du gillade Katanga, Biafra, under det senaste århundradet.. du kommer att älska KIvu och DRC SE

    • En gigantisk, impotent och korrupt växande stat, etniskt mycket varierande, fattiga och snabbt växande befolkningar, knappa resurser..., statliga (kinesiska) eller "privata" (Glencore) intressenter
      Du gillade Katanga, Biafra, under det senaste århundradet.. du kommer att älska KIvu och DRC SE

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT