Polen skulle nära att förvärva 250 amerikanska M1A2 Abrams-tankar

Att ersätta T-72- och PT-91-stridsvagnarna i tjänst med de polska väpnade styrkorna är en av de viktigaste prioriteringarna för Warszawa i dess strävan att modernisera sina arméer, men de senare har stött på ett mer än trögt erbjudande i Västerut i detta område, särskilt i Europa. Efter att ha förvärvat 128 leopard 2 A4 2002, sedan 119 Leopard 2 A4 och A5 2013 från de tyska armébestånden, hade de polska myndigheterna inte sparat någon ansträngning för att hitta en andra, mer ekonomisk modell för att ersätta sina pansarfordon som ärvts från sovjettiden. och som idag markerar årens vikt. Således hade förhandlingar inletts med Paris för att gå med i MGCS-programmet, sedan med Seoul runt K2 Black Panther. Rom föreslog å sin sida ett bilateralt samarbete i Warszawa att utveckla en ny generation tank efter misslyckandet med fusionen med det fransk-tyska MGCS.

Till slut verkade ingen av dessa ledningar vara framgångsrika, och enligt den polska pressen har landets myndigheter sedan flyttat närmare Washington. med tanke på att förvärva 250 M1A2 Abrams SEPv3-tankar, eller M1A2C, den hittills mest framgångsrika standarden för den amerikanska tanken, den enda qui går för närvarande i tjänst hos den amerikanska armén. Förhandlingarna skulle också avse ett dussin ytterligare återhämtnings- och träningstankar för en total budget uppskattad mellan 11 och 18 miljarder zloty, eller mellan 2,4 och 4,2 miljarder euro. En sådan lucka, som är mer av en kratta än en gaffel, förklaras av det mer eller mindre viktiga paketet med ammunition, reservdelar och serviceerbjudandet (utbildning, simulatorer, etc.) som kommer att följa med förvärvet av tankarna själva. .

Ersättningen av den polska PT91, härledd från sovjetiska T72, är en av Warszawas prioriteringar

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT