De rumänska M1A2 Abrams-tankarna kommer sannolikt att vara dyra, mycket dyra...

United States Foreign Military Sales (FMS)-program har godkänt en större försäljning av militär utrustning till Rumänien, inklusive 54 M1A2 Abrams huvudstridsstridsvagnar, en motsvarande mängd M1A1-chassier, samt 16 bepansrade ingenjörsfordon. Detta beslut markerar ett viktigt steg i projektet att modernisera den rumänska armén, men kostnaden överstiger vida de rumänska myndigheternas ursprungliga prognoser.

Rumänien har under flera år engagerat sig i ett ambitiöst program för att modernisera sina väpnade styrkor för att hantera ökande spänningar med Ryssland i Ukraina, Moldavien och Svarta havet.

Bukarest investerar massivt i moderniseringen av de rumänska väpnade styrkorna

Investeringarna i landets försvar ökade från 1,2 % av BNP 2012 till 2 % för närvarande, med ett mål på 2,5 % till 2030. Rumäniens försvarsbudget nådde 7,5 miljarder euro 2023, för en BNP på 285 miljarder euro 2022.

Betydande kontrakt har undertecknats nyligen, inklusive köp av 7 MIM-104 Patriot luftvärnsbatterier och 54 långdistans HIMARS artillerisystem. Dessutom, Bukarest planerar att beställa 48 F-35A stridsflygplan, med en första order på 32 jaktplan planerade för 2024.

HIMARS
Den rumänska försvarsmakten kommer att ta emot 54 HIMARS-system under de kommande åren

Under våren 2023 valde Bukarest att köpa 54 amerikanska M1A2 Abrams-stridsvagnar, som en del av en bredare plan att förvärva 300 nya tankar för att ersätta äldre TR-85 och T-55AM-modeller. Ursprungligen planerade de rumänska myndigheterna att förvärva dessa begagnade pansarfordon för ett uppskattat belopp på 1 miljard euro, eller cirka 1,1 miljarder dollar.

FMS-svaret offentliggjordes dock nyligen och avslöjade en mycket högre kostnad än förväntat. FMS godkände försäljningen av 54 M1A2 Abrams SEPv3-stridsvagnar, 54 M1A1-chassier, samt 16 ingenjörsfordon, inklusive 4 M88A2 Hercules, 4 M1110 Joint Assault Bridges, 4 M1110 inträngande fordon och 4 attackbroar Sc1074A240 Assault MXNUMX Bridges. Utöver dessa fordon ingår olika tilläggsutrustning såsom MXNUMXC kulsprutor och granater av olika slag.

2,53 miljarder dollar för 54 M1A2 Abrams-stridsvagnar och 16 bepansrade stödfordon för FMS

Överraskningen kommer från totalkostnaden för detta kontrakt, meddelat av FMS till 2,53 miljarder dollar, en ökning med nästan 130 % jämfört med Rumäniens initiala uppskattningar.

Vanligtvis inkluderar FMS-erbjudanden ett bredare utbud av utrustning och tjänster än vad kunden efterfrågar, vilket ofta resulterar i att slutkontrakten blir lägre än initiala uppskattningar.

M1A2 Abrams tankar
M1A2 Abrams SEPv3 kommer att vara den sista utvecklingen av M1A2, efter den amerikanska arméns beslut att vända sig till en lättare omstart betecknad M1E3.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

 1. Ska priset på en Dacia Duster jämföras med priset på en Audi Q3 för att motivera köpvalet?

  Genom att prova det ena som det andra märker du omedelbart prisskillnaden.

  Jag tror inte att en sjöpilot byter sin rafale mot en suhkoi 35 (eller till och med 57:an som inte finns)
  För stridsvagnar är det samma sak, hur många ryssar dog i sin bandvagn?

  Sluta se ditt försvar individuellt och närma dig det som ett lag (via NATO eller Europa)

  Det är den verkliga frågan.

  • Men vid något tillfälle kommer du inte att kunna vara på 4 platser samtidigt med din Q3. Inte heller bära 16 personer. inte heller fortsätta köra om en av bilarna går sönder. Faktum är att ditt exempel är perfekt beskrivande för problemet: är det bättre att ha 1 tiger eller 5 T-34:or. För besättningen är det definitivt bättre att vara i tigern. Men för generalen som leder operationen kommer han utan tvekan att föredra de 5 T-34:orna.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna