Italien erbjuder Polen gemensam design av europeiska tunga tankar

Både Rom och Warszawa har meddelat sitt intresse för Tyskland och Frankrike angående programmet för MGCS nya generationens stridsvagn de senaste månaderna. Det fransk-tyska paret verkar dock i båda fallen inte har gett ett gynnsamt svar på dessa tillvägagångssätt, inte heller på Roms begäran om att integrera MGCS-programmet inom ramen för Europeiskt permanent strukturerat samarbete, eller PESCO. Därför är det knappast förvånande att upptäcka att Italien erbjöd Polen den gemensamma designen av en ny tung stridsvagn och öppnade tillgången till den för andra europeiska partner, såsom Spanien.

Selon den polska webbplatsen defense24.comverkar den polska regeringen vara intresserad av detta erbjudande, som dessutom skulle uppfylla ersättningsplanen för T72 och PT91 bättre än MGCS-programmet som förutser en för sen tillträde till Warszawa omkring 2035. Polsk industri skulle troligen kunna förhandla en dominerande ställning inom ett sådant samarbete, helt enkelt på grund av den pansarvolym som krävs för att ersätta dess 600 stridsvagnar från Warszawapaktens tid. Dessutom är den italienska strategin helt klart att förlita sig på frustrationerna som skapats av styvheten i MGCS-programmet i Europa, dörren som för närvarande är stängd för andra aktörer.

Hämtad från T72M1, den polska PT91 Twarty togs i bruk 1995, men saknar fortfarande prestanda för europeiska tunga stridsvagnar som Leopard 2 eller Leclerc.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT