Italien erbjuder Polen gemensam design av europeiska tunga tankar

Både Rom och Warszawa har meddelat sitt intresse för Tyskland och Frankrike angående programmet för MGCS nya generationens stridsvagn de senaste månaderna. Det fransk-tyska paret verkar dock i båda fallen inte har gett ett gynnsamt svar på dessa tillvägagångssätt, inte heller på Roms begäran om att integrera MGCS-programmet inom ramen för Europeiskt permanent strukturerat samarbete, eller PESCO. Därför är det knappast förvånande att upptäcka att Italien erbjöd Polen den gemensamma designen av en ny tung stridsvagn och öppnade tillgången till den för andra europeiska partner, såsom Spanien.

Selon den polska webbplatsen defense24.comverkar den polska regeringen vara intresserad av detta erbjudande, som dessutom skulle uppfylla ersättningsplanen för T72 och PT91 bättre än MGCS-programmet som förutser en för sen tillträde till Warszawa omkring 2035. Polsk industri skulle troligen kunna förhandla en dominerande ställning inom ett sådant samarbete, helt enkelt på grund av den pansarvolym som krävs för att ersätta dess 600 stridsvagnar från Warszawapaktens tid. Dessutom är den italienska strategin helt klart att förlita sig på frustrationerna som skapats av styvheten i MGCS-programmet i Europa, dörren som för närvarande är stängd för andra aktörer.

PT91 MBT Defense News | Tyskland | MBT stridsvagnar
Den polska PT72 Twarty, som härstammar från T1M91, togs i bruk 1995, men är fortfarande lägre än europeiska tunga stridsvagnar som Leopard 2 eller Leclerc.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna