President Macron öppnar dörren till polskt deltagande i det fransk-tyska MGCS-tankprogrammet

Resande till Polen den 4 februari verkar E. Macron redo att inleda en diplomatisk och politisk tillnärmning med Polen, trots att Paris och Warszawa har varit något kallt i några år. Om militära undersåtar är kärnan i den senaste tidens gräl mellan Frankrike och Polen, kunde de här gången tillåta deras försoning. Republikens president har verkligen tagit upp möjligheten att integrera Polen i det framtida stridstankprogrammet, MGCS (Main Ground Combat System), eventuellt inom ramen för ett permanent strukturerat samarbete (CSP eller PESCO på engelska). ) från Europeiska unionen. En intressant idé som ändå väcker många frågor.

Idén om polskt deltagande i MGCS, som syftar till att ersätta de franska Leclerc-stridsvagnarna och den tyska Leopard 2s under det kommande decenniet, är inte ny. Det nämndes faktiskt 2016 av den före detta polska försvarsministern Antoni Macierwicz och har aldrig övergivits av Warszawa. Utvidgningen av MGCS-programmet som en del av ett PESCO / CSP-projekt har drivits av Polen sedan förra året, eftersom Nathan Gain rapporterar om Forces Operations Blog 2019 i augusti.

EMBT presenterades 2018 på Eurosatory och presenterar ett Leopard 2A7-chassi och en Leclerc-tank. Det är inte en MGCS-demonstrant, utan en symbol för industriellt samarbete och tillnärmning mellan KMW och Nexter

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT