Sydkorea tar slut för att sälja K2 Black Panther-tank till Polen

Om Polen förvärv av sydkoreanska K2 Black Panther-tankar fram till för några veckor sedan bara var en arbetshypotes, har det sedan blivit mer trovärdigt med tanke på oenigheter om polskt deltagande i det fransk-tyska MGCS nya generationens tankprogram. Det mycket detaljerade och mest attraktiva förslaget, gjord av Seoul i Warszawa den här veckan ger det nu en mycket sannolik status. De sydkoreanska myndigheterna har uppenbarligen uppfattat perfekt de militära, industriella, politiska och budgetmässiga behoven hos sina polska motsvarigheter genom att föreslå ett erbjudande skräddarsytt för att fatta beslutet.

Således kommer K2PL, sådan är beteckningen av den polska versionen av den sydkoreanska tanken, till stor del "poloniserad" för att tillgodose de polska arméernas och den centraleuropeiska teaternas specifika behov för användning inom ramen för Nato, samt att integrera polskgjorda komponenter, såsom kommando- och kontrollsystemet. För att klara av ryska tunga stridsvagnar kunde K2PL således se sin massfall från 55 till 60 ton, vilket gör att den kan ta emot ytterligare rustningselement eller till och med ett hårddödningssystem för att fånga raketer och antitankmissiler. För att bevara pansarfordonets terrängrörlighet kommer K2PL troligen att få en 7: e uppsättning hjul för att bättre fördela dess massa. Å andra sidan finns det inget som tyder på att Doosan DV27K-dieselmotorn på 1500 hk byts ut eller modifieras, vilket i själva verket kommer att leda till en minskning av pansarfordonets effekt / viktförhållande och därför försämrar dess terrängrörlighet något.

K2PL-modellen presenterades vid MSPO Defense Industry Exhibition i Kielce

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT