Nej, det egyptiska Rafale-avtalet hotar inte franska skattebetalare

Sedan tillkännagivandet av undertecknandet avett nytt kontrakt för förvärv av 30 Rafale-flygplan av Egypten för 4 miljarder euro sprider sig ett missförstånd på sociala nätverk, delvis baserat på en felaktig tolkning av situationen av vissa franska medier och av AFP, enligt vilken detta kontrakt i slutändan skulle kunna hota franska skattebetalare, eftersom franska staten garanterade 85% av belopp som Kairo lånat från franska banker i ett tioårigt lån för att finansiera verksamheten. Som vi kommer att se i den här artikeln finns det inte bara någon objektiv anledning att förutse Egyptens fallissemang, utan framför allt, även om detta skulle inträffa, behövde inte den franska skattebetalaren på något sätt balansera de offentliga räkenskaperna i denna fråga.

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att detta nya kontrakt inte är det enda beväpningsavtalet som binder Frankrike och Egypten. I synnerhet 2015 var landet den första exportkunden för det franska flygplanet, vilket inledde en dynamik som idag gör Rafale till stridsflygplan i sin generation den mest exporterade i världen med 144 beställda enheter. Där den europeiska tyfonen inriktas 123 exportorder; F / A 18 Super Hornet och dess elektroniska krigföring version EA-18 Growler 119 kontroller; F16 Block 70/72 Viper 129 order; svenska Gripen, alla versioner tillsammans, 98 order; och ryska Su35 64 order. Dessutom beställde Kairo för 3 år sedan modernisering av sin 24 Rafale till F3R-standarden, och Naval Group håller för närvarande på att slutföra byggandet av 4 Gowind 2500 korvetter, efter att landet förvärvat de 2 BPC Mistrals som ursprungligen byggdes för Ryssland, och en FREMM-fregatt. Hittills har dock Kairo uppfyllt alla sina ekonomiska åtaganden och förutsätter att det inte kommer att göra det med avseende på detta nya kontrakt har helt enkelt ingen grund.

Egypten förvärvade FREMM Tahya Misr-fregatten 2015 från Frankrike tillsammans med de två BPC Mistralsna och en flotta med 24 Rafale-flygplan.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT