Svärm av drönare och styrd energi, den amerikanska teknologiska duon för att övervinna nekandet av tillgång

Mellan Sovjetunionens kollaps i början av 2010-talet var de västerländska flygstyrkorna och i synnerhet Förenta staterna säkra på att de kunde påtvinga någon annan makt sin överlägsenhet i luften, så att de kunde delta i stora kampanjer utan att någonsin behöva behöva att sätta ut trupper på marken, som i Kosovo 1999 under Operation Allied Force, eller i Libyen 2011 under Operation Harmattan för Frankrike och Unified Protector för FN. Men den gradvisa ankomsten av nya luftfartygssystem, som t.ex. S-400 (2007) och S-350 (2019) i Ryssland och HQ-9B (2007) och HQ-16 (2012) i Kina och förbättringen av effektiviteten av integrerade flerskikts luftförsvar, har djupt urholkat dessa säkerheter, så att vi nu talar om nekande av tillgång, dvs. system som kan förhindra inträde i luftrummet på egen hand, men också marin, skyddad.

Det första svaret på detta stora hot mot de västerländska flygvapnen, som idag ensam bär över 75% av västerländsk eldkraft, sammanfattades i en egenskap, stealth, som betonades allmänt i nästan fem år. 15 år för att främja den kommersiella framgången med Lockheeds F35. Men den allt snabbare ankomsten av detekteringssystem som är utformade för att motverka denna egenskap, såsom lågfrekventa radar, passiva radar eller multistatism, har i hög grad urholkat F35: s oövervinnlighet, som också står inför andra underhålls- och budgetbegränsningar, och som vissa egenskaper är uppenbara. som dess lilla handlingsradie. Samtidigt har Moskva och Peking, men också deras allierade, utplacerat täta och effektiva luftförsvarsnätverk, mot vilka flygvapen i Europa eller Stillahavsområdet har liten lösning, om inte är den tunga användningen av elektroniska krigsflygplan som EA-18G Growler.

Sedan det togs i bruk har det ryska långväga luftfartygssystemet S-400 oroat Nato och väst genom sin förmåga att komplettera de ryska arméernas flerskiktade luftförsvar och att neka tillgång till ett stort luftrum.

Med varje sköld, dess lans


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT