Vad är moderna korvetter värda?

Under andra världskriget var korvetter fartyg med begränsad tonnage, 1000 ton för den mycket produktiva blommaklassen i Royal Navy, avsedda att eskortera konvojer mot ubåthot och säkra kusterna. Under åren bleknade korvetter i en majoritet av moderna stora flottor, ersatta av tyngre och mer mångsidiga fregatter eller billigare missilpatrolbåtar, medan hotet mot kusterna bleknade och att anti-ubåtens krigföring behövdes mer av ubåtarna själva. och maritima patrullflygplan. Men de senaste åren har många flottor, inklusive de största, återvänt till korvetter och erbjudanden för denna typ av fartyg har multiplicerats. I den här artikeln kommer vi att presentera operativ kapacitet och prestanda för åtta moderna korvettmodeller: den tyska K8 Braunschweig, den kinesiska typen 130A, den franska Gowind 056, den israeliska Sa'ar 2500, den amerikanska LCS, den ryska Gremyashchiy, den svenska Visby och turkiska Ada.

Tyskland: Klass K130 Braunschweig

Avsedda att ersätta Guépard-missilpatrullfartygen skulle Braunschweig också ha kapacitet som möjliggjorde utplacering på öppet hav. De första fem fartygen i klassen kom i trafik mellan 5 och 2008, medan en andra ordning på 2013 fartyg serverades 5, det första fartyget som levererades 2019. K2023-fartygen är 90 meter långa och väger 1850 ton och är större än många av de fartyg som presenteras här. K130: s beväpning, begränsad så ofta på tyska fartyg, består av en imponerande 76mm-pistol, två 27mm BK-27-lättpistoler, 4 RBS-15 antiskipsmissiler med en räckvidd på 75 km, samt 2 SeaRAM-självluftsskyddssystem med 21 missiler. Ett laser-anti-dronsystem är under utveckling av MBDA och Rheinmetall för dessa korvetter.

Även om den är utrustad med en plattform som rymmer en medelhelikopter kan Braunschweig-flyghangaren endast rymma lätta Skeldar-drönare. Korvetten har en TRS-3D-radar designad av Cassidian, men den saknar ekolod, som ett vapensystem som är avsett för krigföring mot ubåtar, till skillnad från majoriteten av de fartyg som presenteras här. Tyskland kommer så småningom att ha tio korvetter av denna typ, som också fungerar som bas för den israeliska Sa'ar 10-klassen.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT