Immateriella rättigheter hotar SCAF-programmet

I den lilla världen av europeiskt försvarssamarbete går det inte så bra som det verkar. För om tillverkarna officiellt är aktivt engagerade i statligt stöd i dessa program, många svårigheter, oavsett om de är skillnader i hur program hanteras politiskt, eller industriell delning mellan industribaserna i varje land, hindrar deras smidiga drift, åtminstone på ett civilt sätt. Det senaste problemet är att det finns betydande spänningar mellan franska tillverkare som deltar i SCAF-programmet och deras tyska motsvarigheter när det gäller hur de tyska politiska myndigheterna hanterar programmens immateriella egendom som de finansierar.

Faktum är att traditionellt i Frankrike behåller tillverkarna immateriella rättigheter för den utrustning de utvecklar, även om staten har en strikt rätt till tillsyn över användningen av dessa tekniker. I Tyskland, å andra sidan, ägs all immateriell egendom av staten och den senare ger tillverkarna en rätt till användning. Detta kan verka som en detalj, men det får allvarliga konsekvenser när vi pratar om ett internationellt samarbetsprogram. För Berlin är det faktiskt ingen fråga om att acceptera att en industriman tillhandahåller "tekniska svarta lådor" utan att ha full kunskap om dessa tekniker. Således, om industrimannen skulle misslyckas, kunde staten fortsätta att utnyttja dessa tekniker genom att överföra dem till en annan aktör.

Den politiska harmonin som visas kring det europeiska samarbetet för SCAF-programmet döljer många operativa svårigheter

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT