USA: s internationella förhandlingsstrategi i en återvändsgränd

Med ankomsten till Vita huset av president Donald Trump ändrade utrikesdepartementet, med ansvar för utrikesfrågor, sin förhandlingsstrategi radikalt i stora internationella frågor, från en fast attityd men kompromisslös till positioner baserade på maktbalansen. På bara fyra år, Trump-administrationen lyckades avsluta INF-fördraget om förbud mot design och ägande av kort- och medelstora ballistiska system och kryssningssystem med Ryssland, till dra sig ur Open Sky-fördraget låter leda inspektionsflygningar över länder undertecknare, men också att dra tillbaka USA från stora internationella organ som Världshälsoorganisationen eller Unesco.

Några dagar före presidentvalet menar dock denna strategi, som främst främjar Förenta staternas intressen, klart mot sin strateg med två frågor som lyckas förena hela det internationella samfundet mot amerikanska positioner, och som skapar situationer med stor geopolitisk komplexitet, i detta fall slutet på det nya START-fördraget som begränsar antalet kärnvapen och vektorer som innehas av USA och Ryssland, samt FN: s embargo mot försäljning av vapen till Iran.

Open Sky / Open Sky-fördraget tillåter dess signatärer att genomföra standardiserade spaningsflygningar över ett annat lands territorium för att bedöma dess militära potential.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT