Turkiet återuppväcker spänningarna i östra Medelhavet genom att sätta in Oruc Reis

När Ryssland och Minsk-gruppen med relativt framgång försöker föra Armenien och Azerbajdzjan till förhandlingsbordet trots Ankaras tryck på Baku att behålla offensiven i Nagorno-Karabakh , meddelade de turkiska myndigheterna i morse att gruvundersökningsfartyget Orus Reis återigen utplacerades i östra Medelhavet i ett område som Cypern hävdade, vilket naturligtvis återupplivade spänningarna med Nicosia och Aten efter europeiska och Natos medlingsförsök. och detta trots försäkringar från den turkiska utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu, senast i helgen.

Denna utplacering, som återigen med stor sannolikhet kommer att åtföljas av en beväpnad eskortflotilla och lufttäckning från kontinenten, kommer i ett särskilt valförhållande i norra Cypern som framsteg för den pro-turkiska nationalistiska kandidaten Ersin Tatar. i den första omgången av presidentvalet som hölls i helgen var endast 2,5% mot avgående president Mustafa Akincy, för att lugna relationerna med Nicosia och i slutändan en eventuell återförening. Sändningen av gasfartyget kommer faktiskt oundvikligen att återuppliva samhällsspänningar mellan den grekiska och turkiska befolkningen på ön och potentiellt gynna Ersin Tatar för den andra omgången som kommer att hållas den 18 oktober.

Ersin Tatar, pro-turkisk kandidat som förespråkar den slutgiltiga integrationen av norra Cypern i Turkiet, vann den första omgången av presidentvalet i söndags den 11 oktober med 32,4% av rösterna.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT