USA tillåter export av stridshelikoptrar till Filippinerna, trots spänningar mellan de två länderna

I slutet av förra veckan, USA: s utrikesdepartement godkände försäljningen av helikoptrar på Filippinerna, som en del av ett FMS-förfarande (Foreign Military Sales). Som ofta är fallet med FMS förutsätter detta inte nödvändigtvis ett framtida avtal mellan det filippinska flygvapnet och den amerikanska industrin. Faktum är att FMS ofta beviljas av de politiska myndigheterna medan förhandlingarna inte är avslutade, vilket gör det möjligt att påskynda försäljningen och leveransen i händelse av att en fast försäljning undertecknas senare.

Den här administrativa funktionen förklarar varför FMS-auktorisationerna avser två mycket distinkta erbjudanden. En av dem handlar om försäljning av sex Bell AH-1Z Viper-helikoptrar för 450 miljoner dollar. Det andra erbjudandet gäller sex Boeing AH-64E Apache Guardians som sålts för ett imponerande belopp på 1,5 miljarder dollar! Vad man ska lämna valet till Manila, även om de amerikanska helikoptrarna inte är de enda som tävlar i Filippinerna. Prisskillnaden mellan Viper och Apache beror på flera skäl.

Boeing/Bell : två mycket olika erbjudanden

För det första Erbjudanden avser inte samma innehåll. Det övergripande stödet som är associerat med Viper inkluderar således endast ett minimum av reservdelar (inklusive två reservmotorer och ett extra navigationssystem) och ett symboliskt beväpningspaket (sex Hellfire-missiler, 200 APKWS laserguidade raketer) . Apaches, å andra sidan, erbjuds med sex reservmotorer, 300 Hellfire anti-tank missiler och 200 APKWS, mycket mer konsekvent med operativ användning. Således, om Viper väljs, måste Filippinerna förhandla om en ny försäljning för leverans av ytterligare beväpning, medan det totala beloppet för ett Apache-kontrakt kan omförhandlas nedåt. Faktum är att "Apache" -paketet förmodligen innehåller mycket mer navigationssystem (femton för sex helikoptrar) och luft-till-luft-Stinger-missiler (100, det vill säga lika många som Hellfires som Apache tar ombord i mycket större antal). Som det ser ut bör dock skillnaden i innehåll mellan de två vapenutbudet antagligen inte räknas för mer än XNUMX miljoner dollar.

Trots det höga priset är Apache en riktig bästsäljare på stridshelikoptermarknaden.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT