Mot en ny F-35A-order för det sydkoreanska flygvapnet

American Foreign Military Sales, eller FMS, meddelade att de hade godkänt beställningen av ytterligare 25 F-35A för de sydkoreanska flygvapnen för 5 miljarder dollar. Detta tillkännagivande kommer eftersom Kim Jong-Uns besök i Ryssland kan ombilda maktbalansen på den koreanska halvön.

För ett drygt år sedan gav beställningen av den tredje och sista delen av 20 F-35 Lightning 2 till det sydkoreanska flygvapnet upphov till mycket tvekan och spekulationer.

Frågan var då om Seoul skulle välja F-35B med vertikal eller kort start och landning, särskilt för att utrusta sitt framtida hangarfartyg vars öde ännu är osäkert, eller om landversionen F-35A, varav 40 exempel redan var i tjänst. inom det sydkoreanska flygvapnet, skulle föredras.

Spänningen upphörde i juli 2022, när Seoul bestämde sig för den landbaserade versionen av Lockheed-Martin fighter, med ett planerat kuvert på 3 miljarder dollar för de 20 flygplanen i FX-programmet.

25 ytterligare F-35A för det sydkoreanska flygvapnet

Det tog ett år att förhandla fram alla aspekter av detta kontrakt, inklusive Foreign Military Sales har precis gett konturerna. Det blir alltså inte 20, utan 25 F-35A som ska förvärvas av det sydkoreanska flygvapnet.

F-35A sydkoreanska flygvapnet
Det sydkoreanska flygvapnet implementerar redan 40 F-35A under FX-programmet

Dessa kommer att levereras direkt till Block 4-standarden, den som ska göra det möjligt att uppnå jaktplanets fulla operativa kapacitet. Beställningen åtföljs av 26 Pratt & Whitney F135-PW-100 turbojets, samt ett visst antal delar och utrustning.

Om omfattningen av den initialt planerade beställningen ökade med 25 % med beställningen av 5 ytterligare stridsflygplan, exploderade budgetkuvertet för sin del och nådde 5 miljarder dollar enligt FMS-noteringen, en ökning med 66 %.

Ett kuvert på 5 miljarder dollar för FMS

Denna ökning måste dock vägas av flera parametrar. För det första är FMS vana vid att "tänka brett" när det kommer till stödpaketet för större kontrakt, och mycket ofta är det slutliga kontraktet mer kompakt än det som ursprungligen föreslogs av Pentagon.

Å andra sidan bör dessa enheter inte levereras på 4 eller 5 år. Det är därför lämpligt att i noteringen ta hänsyn till effekterna av inflationen i USA, men även potentiella förändringar i råvarupriserna, i ett osäkert geopolitiskt sammanhang.

KF-21 Boramae K-FX-program
Merkostnaden för de senaste sydkoreanska F-35A:orna kan ha en inverkan på finansieringen av K-FX-programmet och dess jaktplan, KF-21 Boramae

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Militära allianser | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna