Ryska styrkor får uppgraderade versioner av sina pansarfordon

Sedan slutet av 2000-talet har den ryska försvarsindustrin åtagit sig att utforma en ny generation pansarstridfordon, representerad av Armata-familjen eller Kurganet-25 eller Bumerang infanterikamp och personalbärare. Medvetna om sina begränsade resurser, men fast beslutna att återta fördelen jämfört med Natos styrkor, betraktade som fiender i den ryska försvarsdoktrinen, har militärmyndigheterna valt att bevara den numeriska fördelen som den enorma parken har pansarfordon ärvda från sovjettiden, snarare än att ändra storlek på sina styrkor i proportion till ny teknik, mycket dyrare, som européerna gjorde. I själva verket har Moskva börjat modernisera ett stort antal av sina pansarfordon för att förlänga deras livslängd och driftseffektivitet efter 2030, så att nya generationer av rustningar kan komma i tjänst gradvis.

Traditionellt använder ryska styrkor ett mycket stort antal olika fordon, själva tillgängliga i flera varianter, vilket gör det svårt att till fullo förstå landets militära styrka. Men vissa stora pansarfamiljer representerar idag huvuddelen av den ryska pansarstridskåren.

T72-B3M stridsvagn

T60, som designades i slutet av 72-talet, är idag den ryska styrkens främsta stridsvagn, med mer än 2300 enheter i tjänst. Den moderniserade versionen, T72B3M, började levereras 2017 och tog över från B3-versionen som hittills har levererat mer än 1600 enheter. B3M är en 45 ton tank utrustad med en självlastande 125mm 2A46M5-pistol.

T72B3M är kärnan i moderniseringsstrategin för de ryska styrkorna

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT