Trots 9 000 förlorade pansarfordon kan Ryssland fortfarande föra krig i Ukraina i flera år

De stridsvagnar som de ryska arméerna förlorade i Ukraina har varit föremål för många publikationer sedan konflikten började i Ukraina för två år sedan. Men om dessa förluster under den första hälften av konflikten ofta tolkades som ett tecken på den progressiva utmattningen av de ryska arméerna, har optimismen sedan dess gett vika för ökad pessimism, medan ryska industrier har avsevärt ökat sin leveranskapacitet. Det verkar som att de kompenserar för deras ögonblickliga förluster, om inte sedan konfliktens början.

En nyligen genomförd analys av satellitbilder av lagringsområdena för rysk pansarutrustning, som ärvts från Sovjetunionen, gör det nu möjligt för oss att bättre förstå den nuvarande dynamiken och hållbarheten i de ansträngningar som producerats av Moskva för att övervinna ukrainskt försvar. . Och slutsatserna är knappast uppmuntrande.

9 000 pansarfordon förlorade av Ryssland under två år av krig i Ukraina

Det är sant att de ryska arméerna har lidit fruktansvärda förluster sedan starten av offensiven mot Ukraina. Enligt analyser verkar det som att de under två års strid har förlorat 9 000 pansarfordon, men också mer än hundra fastvingade plan och lika många roterande vingar, medan från 100 000 till 150 000 ryssar skulle ha förlorat livet. .

Förstörelse av pansarfordon i Ukraina
Ryska arméer förlorade 9 000 stridsvagnar och 8 800 pansarfordon i Ukraina under de första två åren av konflikten.

Låt oss först och främst notera att när det gäller pansarfordon måste dessa siffror tas med en viss försiktighet. Inte för att de bepansrade fordonen som räknades inte sattes ur spel, men vi vet inte hur många fordon som återvunnits och återställts i stridsskick av ryssarna.

Denna siffra är desto högre eftersom linjerna från och med nu rör sig lite, vilket bättre gör det möjligt för ryska ingenjörer att ta tillbaka skadade pansarfordon till sorterings- och reparationscentra. Detsamma gäller för övrigt på den ukrainska sidan.

Men på många områden överstiger de kumulativa förlusterna för den ryska armén i Ukraina de franska, brittiska, tyska, polska, italienska och spanska arméernas lager, tillsammans. Kom ihåg att förlusterna hälften så stora, över en tidsperiod fem gånger längre, övertygade Moskva att dra sig tillbaka från Afghanistan 1989.

Men här tycks varken Kreml, eller de ryska arméerna eller den allmänna opinionen i Ryssland visa det minsta tecken på utmattning eller bestridelse gentemot denna aggressionskampanj, byggd på argument som ryssarna själva vet är fantasifulla. . Ännu värre är att de ryska myndigheterna, med Vladimir Putin i spetsen, verkar mer övertygade än någonsin om utsikterna till seger i Ukraina.

Rysk militärindustri levererade 1 300 stridsvagnar och 2 400 pansarfordon med osäker profil

Det måste sägas att under de senaste månaderna har maktbalansen gradvis utvecklats till fördel för de ryska arméerna. Dessa får faktiskt mycket mer ny eller reparerad utrustning, men också ammunition och män, än vad de ukrainska arméerna kan mobilisera, på sin sida.

T-72 förstördes i Ukraina
I början av konflikten rörde sig linjerna snabbt, och det var särskilt svårt att återställa skadade rustningar.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsnyheter | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

 1. Den här artikeln speglar i bakhuvudet våra ledares långsamhet när det gäller att komma till nivån för det ryska hotet för att avsevärt öka vapenproduktionen. Istället föredrar president Macron att fotografera hans boxning och fotografera hans biceps. Det är ganska orealistiskt. Som Churchill sa: "Du ville ha fred, du ville rädda äran: du kommer att få krig och vanära!" ".

  Å andra sidan kommer européerna helt klart att använda drönare mot ryska pansarfordon. Överskattar vi inte de ryska pansarfordonen som har visat sin sårbarhet inför små, manövrerbara drönare som kan rikta sig mot svaga punkter?

  • A priori gav alla bort den döda tanken för fem år sedan, och nu skyndar alla (förutom vi förstås) att beställa en. Detta skulle tendera att visa att det fortfarande är långt ifrån värdelöst. Drönares effektivitet, som idag, är tillfällig, tills paraderna anländer. När tankar väl har den volymetriska APS kommer, kommer de att vara mycket mindre sårbara. Jag tenderar att tro att stridsvagnen, och pansarfordon i allmänhet, kommer att återvända till framkanten mycket snart, om inte annat för att kunna utvecklas under en störtflod av artillerield och vinskott (vilket är anledningen till att de designades i början, faktiskt).

 2. Hej!

  Uralvagonzavod-fabriken verkar vara ett prioriterat mål för Ukraina efter att ha läst den här artikeln. Är denna fabrik inom Ukrainas skjutområde (via ATACMS eller på annat sätt)? Dessutom, påverkar inte europeiska sanktioner produktionen av ryska stridsvagnar? Tack på förhand för dina svar.

  • Det är i Nizhny Tagil, vid foten av Ural, utom räckhåll för alla ukrainska system. Den placerades där under andra världskriget just för att den var utom räckhåll för tyska bombplan.
   Sanktionerna fick effekt sommaren och hösten 2022, då produktionen nästan stoppades. Sedan dess har de anpassat sig, köpt verktygsmaskiner i Kina, komponenter från vänliga länder etc. Nu producerar man 40/50 nya tankar och IFV per månad, främst T-90M och BMP-3M.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna