Drönarstörningsenheter på ryska T-90M, T-73B3 och T-80BVM i Ukraina?

Drone jamming har blivit, i Ukraina, både en taktisk och strategisk fråga. I själva verket, bland de många tekniker som har visat sin stridseffektivitet i Ukraina, är det utan tvekan spanings- eller attackdrönare, ibland kallade lurande ammunition, som har orsakat de mest betydande omvälvningarna i genomförandet av militära operationer.

Inte nog med att dessa lätta spaningsdrönare försvagade slagfältet, vilket gjorde alla bedrägerier och överraskningsmanövrar nästan ineffektiva, utan, i form av lurande ammunition, slog de hårt mot pansarfordon, artillerisystem och infrastruktur i båda lägren.

De senaste veckorna verkar bilder från Ryssland visa att detta problem tas på allvar av landets militärer och industrimän. Dessa visar faktiskt störsystem avsedda att motverka drönare, monterade på skyddsburarna i nya T-80BVM-, T-72B3- och T-90M-tankar.

Ryska och västerländska stridsvagnars sårbarhet för att attackera drönare i Ukraina

Traditionellt accepterade man att stridsvagnen var stridsvagnens värsta fiende. Men många förutsåg, tills nyligen, att effektiviteten hos moderna pansarvärnsmissiler skulle innebära slutet på stridsvagnen.

Rysk stridsvagnsdrönare attack
Neutraliseringen av drönare har blivit en stor fråga, både för de ryska och ukrainska arméerna, längs insatslinjen.

Om pansarvärnsmissiler har visat sin stridseffektivitet i Ukraina har de dock inte på något sätt ifrågasatt behovet av tanken, som förblir en unik kompromiss mellan skydd, rörlighet och eldkraft, den enda som kan tillhandahålla vissa alternativ i en krig fruset av artilleri och av luftmakt som till stor del neutraliserades.

Även om hotet om missiler erkändes av den ryska och ukrainska generalstaben, hade varken den ena eller den andra, och varken de västerländska anhängarna i Kiev, förutsett den avgörande roll som drönare skulle spela i denna konflikt, både när det gäller röjning av slagfältet och deras användning för att utföra strejker utanför siktlinjen.

I detta område har ryska stridsvagnar, liksom deras västerländska motsvarigheter, visat sig vara mycket sårbara för attacker från denna typ av drönare, i synnerhet av den ryska Lancet, eller av den amerikanska Switchblade som används av ukrainarna, och förstört ett stort antal stridsvagnar som, de flesta ofta var de till och med omedvetna om att de var måltavla.

Skyddsburar installerade snabbt på ryska stridsvagnar

Ett första svar på den här typen av hot, såväl som på de amerikanska Javelin pansarvärnsmissilerna som också träffar de riktade pansarna ovanifrån, gavs av ryska ingenjörer, bara några veckor efter konfliktens början.

Skyddsbur T-80
Den skyddande buren dök upp från april 2022 på ryska stridsvagnar och har sedan dess inspirerat flera stridande arméer, inklusive de ukrainska och israeliska arméerna.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT stridsvagnar | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna