För den holländska flottan handlar det om drönare!

Den holländska flottan, eller Koninklijke Marine, är, liksom alla landets arméer, engagerad i en stor och snabb insats som syftar till att reparera konsekvenserna av "fredens fördelar"-åren och bristen på krediter som de har genererat, och svarade på , utvecklingen av säkerhetshotet i Europa.

Det har sålunda lanserat utbytet av nästan alla sina stora flotta enheter under de kommande femton åren, allt från dess Walrus-ubåtar till dess trepartsminjägare, inklusive dess De zeven Provincien och Karel Doorman-fregatter, dess LPD Rotterdam och Jan de Witt, och hans Holland-klass OPV.

Samtidigt har flera drönarprogram, särskilt ytdrönare, lanserats, för att utöka prestanda och operativa kapaciteter för sina fartyg, från den medelstora missilbärande USV till den lätta ubåtsjaktande USV, som erbjuder verkliga möjligheter till samarbete på europeisk nivå, särskilt för Frankrike.

Ubåtar, fregatter, amfibier: den holländska flottan moderniseras snabbt

Moderniseringen av den holländska flottan, som lanserades 2019, skulle göra det möjligt för den, i mitten av 2030-talet, att förnya hela sin frontlinjeflotta, ibland för att utöka den, genom att ge den tillbaka de förmågor som var hans under det kalla kriget, allt saker övervägda.

6 stora minkrigsfartyg från rMCM-programmet

Kronologiskt började detta med tilldelningen av ett kontrakt på 2 miljarder euro, samfinansierat med den belgiska partnern och grannen, fören design och konstruktion av 12 stora minkrigsfartyg, sex per flotta, samt drönarsystem som kommer att användas för minröjningsoperationer.

M940 Oostende RMCM lansering
Det första stora minkrigsfartyget från det belgisk-nederländska eMCM-programmet, M930 Oostende, sjösattes i mars 2023 i Concarneau.

Det var ECA-grupperna, som sedan dess gått samman med franska IXblue för att bli Exail, och Naval Group, som för tillfället samlades i Belgien Naval & Robotics-konsortiet, som vann rMCM-tävlingen.

Det första av de stora minkrigsfartygen, M940 Oostende, avsett för Marine Component, var lanserades den 29 mars 2023 i Concarneau, medan det andra fartyget, M840 Vlissingen på väg till den holländska flottan, följde efter några månader senare i Lorient.

Dessa fartyg, byggda av Kership-gruppen, kommer att tas i drift 2024 respektive 2025. Det sista i klassen, M845 Schiedam, kommer att ansluta sig till Koninklijke Marine 2030. Observera att i oktober 2023. Frankrike har anslutit sig till detta program, som en del av dess MMCM/SLAMF-program.

Det kommer också att bygga sex stora RMCM-minkrigsfartyg, med vissa variationer jämfört med de holländska och belgiska modellerna, särskilt när det gäller uppskjutning av drönare eller defensiv beväpning. Paris, Haag och Bryssel förnyar alltså partnerskapet som födde de mycket framgångsrika trepartsminjägarna för mer än fyrtio år sedan.

2 M-Fregat anti-ubåtskrigföringsfregatter

Samtidigt med rMCM-programmet lanserade de belgiska och holländska flottorna utvecklingen och konstruktionen av en ny klass av anti-ubåtsfregatter, avsedd att ersätta M-fregatt (M för Multimission) av Karel Doorman-klassen. Varje flotta planerar att skaffa två sådana fartyg.

M-Fregat Belgien Nederländerna
De holländska och belgiska anti-ubåtskrigföringsfregaterna i M-Frigat-programmet kommer att ha olika beväpning, de holländska fartygen måste vara mycket bättre beväpnade än de från Marine Component.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Försvarsnyheter | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna