Nederländerna, försvarets exempel att följa i Västeuropa?

2015 var Nederländerna ett av de länder som ägnade minst av sina rikedomar till sina arméer. Klassad bland de sparsamma, med den strängaste ledningen, verkade Haag då ligga i framkant av europeiska länder som var redo att delegera sitt försvar till amerikanskt skydd, att investera så lite som möjligt på detta område.

Nio år senare är ansiktet som presenteras av Nederländerna och dess arméer radikalt annorlunda. Landet är inte bara en av européerna som har gått med på den största ökningen av sina försvarsinsatser under denna period, utan det är bland de mest aktiva och målmedvetna anhängarna av Ukraina i Europa, i relativt värde (till dess BNP), liksom i absolut värde.

Till den grad att Haag i dag är på lika villkor, vad gäller beslutsamhet, med de mest dynamiska länderna i Öst- och Nordeuropa, och sätter upp sig som en modell för många europeiska länder i väst, mycket mer blyga i deras beslut att öka sina försvarsinvesteringar eller deras militära stöd till Kiev.

Den holländska försvarsbudgeten ökade från 8 miljarder euro till 21,4 miljarder euro från 2015 till 2024

Enbart ett värde sammanfattar alla framsteg som Haag gjort sedan 2015, i dess uppfattning om behovet av att stödja dess försvarsinsats: 167,5 %. Detta är ökningen av försvarsbudgeten som Nederländerna kommit överens om mellan 2015, då den var mindre än 8 miljarder euro, och 2024, då den nådde 21,4 miljarder euro.

Holländska arméer CV90
De nederländska väpnade styrkorna är engagerade i en omfattande insats av påtvingad återuppbyggnad och modernisering efter att ha blivit allvarligt handikappade av Benefits of Peace.

Ännu bättre, Haag tänker inte stanna där, eftersom landets myndigheter har meddelat att denna budget kommer att nå 25 miljarder euro 2025, och 30 miljarder euro 2030. Den holländska försvarsinsatsen kommer alltså att ha ökat från 1,1 % av BNP 2015, till 1,95 % 2024 , för att avgöra mellan 2,2 och 2,3 % av BNP år 2030, samtidigt som målet på 2 % år 2025, fastställt av Nato, uppnås.

Sålunda, kompenserad för inflationen, kommer de holländska arméernas budget att ha fördubblats på tio år, medan den i Frankrike inte kommer att ha gått framåt. que » med 35 %. Observera att den verkliga brytpunkten för den nederländska försvarsinsatsen inte härstammar från 2015, utan från 2018, eftersom försvarsbudgeten har ökat, bara under detta år, med nästan 12 %, från 8,54 miljarder euro och 9,42 miljarder euro, sedan 10,72 euro miljarder 2019 och 11,48 miljarder euro 2020.

Den utlösande faktorn för Haag var flight MH17 lämnade Amsterdam och sköts ner av en rysk Buk-missil när han flög över Ukraina. Efter Covid-krisen anlände den andra brytpunkten 2022, budgeten ökade från 11,79 miljarder euro 2021 till 14,84 miljarder euro 2022 mot bakgrund av kriget i Ukraina, en ökning med nästan 26 % på ett enda år. Ansträngningarna fortsatte under de följande åren, för att nå 15,4 miljarder euro 2023 (+3,8 %), 21,4 miljarder euro 2024 (+40 %) och 25 miljarder euro 2025 (+16,8 %).

Balanserade investeringar mellan Europa och USA för dess försvarsutrustning

På grundval av dessa budgetresurser har Haag under de senaste åren tillkännagivit ett flertal program som syftar till att modernisera, stärka och ibland utvidga de väpnade styrkornas kapacitet.

Nederländerna F-35
Efter att först ha beställt 37 F-35A lyckades de holländska flygvapnen utöka denna flotta till 52 jaktplan, för att svara på operativt tryck och övervinna överdriven optimism i den initiala dimensioneringen.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Nederländerna | Försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna