Sydkorea för att beställa 20 fler F-35A

I februari 2022 mottog Seoul den 40:e och sista av F-35A som hade beställts från Lockheed-Martin som en del av FX-programmet som syftade till att modernisera sina flygvapen för att har en global styrka som kan neutralisera kärnvapenhotet från sin norra granne, och som bland annat också bygger på utvecklingen av ballistiska missiler och kryssningsmissiler som kan utföra förebyggande attacker mot ogynnsamma kärntekniska anläggningar. Uppenbarligen verkar Seoul vara nöjd med de kapaciteter som erbjuds av det amerikanska flygplanet, eftersom försvarsministeriet har fått tillstånd från tillsynsmyndigheterna att beställa en ny sats av 20 F-35A för att förstärka kapaciteten som erbjuds av de 40 flygplan som redan är i drift.

Detta tillkännagivande är intressant på mer än ett sätt. För det första innebär det, som meddelats av Nederländerna, Norge, Japan eller Australien, en utvidgning av den från början beställda flottan, av vilken åtminstone en del redan är i trafik. Med andra ord, trots sina brister och vissa defekter, fortsätter F-35A att övertyga sina användare, till den grad att de fortsätter att utöka flottan. Dessutom, liksom Norge, De sydkoreanska myndigheterna var en gång rörda av de extra budgetkostnaderna kopplade till genomförandet av deras F-35utan också till deras utveckling. Även här verkar det som om insatserna från Lockheed-Martin men också av Prattt & Withney, tillverkaren av F-135 turbojetmotorn som innebar stora tillgänglighetsproblem för flygplanet, börjar ge frukt, annars är det lite troligt att myndigheterna i dessa länder har åtagit sig att öka formatet.

Sydkorea utvecklar också en 4.5 generations jaktplan för att ersätta sina F-5:or och en del av sina F-16:or, KF-21 Boramae

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT