Polen beställer 300 sydkoreanska K239 Chunmoo flera raketuppskjutare för att bilda Europas mest formidabla markstyrka

S 2020, Warszawa inledde avancerade förhandlingar med Sydkorea, initialt med syftet att utvärdera möjligheten att införskaffa den nya stridsvagnen K2 Black Panther av Hyundai Rotem för att ersätta dess åldrande PT-91, medan Tyskland och Frankrike hade vägrat Polen att gå med i MGCS-programmetåtminstone under dess inledande designfas. Uppenbarligen har dessa förhandlingar varit mer än givande, eftersom de officiella tillkännagivandena om stora kontrakt mellan Warszawa och Seoul under några månader inte slutar komma. Sålunda meddelade de polska myndigheterna i juli i årbeställde 180 K2 tankar, och en månad senare validerade det polska parlamentet ordern om 212 bandgående självgående kanoner på 155 mm K9A1 Thunder, medan förhandlingar inleddes för en lokal konstruktion av 800 stridsvagnar och 400 självgående. I september meddelade Warszawa ordningen på 48 sydkoreanska FA-50 lätta jaktplan, för att ersätta de senare Mig-29 och Su-22 i väntan på leverans av F-35:orna beställda 2020 i USA.

Den senaste delen av detta strategiska samarbete avslöjades idag av Mariusz Błaszczak, den polske försvarsministern. Han bekräftade faktiskt att han under sitt besök i Sydkorea nästa vecka skulle underteckna en beställning på 300 K239 Chunmoo flera raketuppskjutningssystem, ett system som väsentligen motsvarar den nu berömda amerikanska HIMARS, vars första leveranser kan ske så tidigt som möjligt. som nästa år. Beloppet för detta kontrakt, såväl som dess produktionsmetoder i synnerhet, avslöjades inte av den polske ministern, men med en sådan order kommer den polska armén att ha mellan 670 K9 155 mm, 300 K239 och HIMARS redan beställda och i förhandling , inte bara det mest formidabla artilleriet i Europa, utan också en eldkraft som är överlägsen den i alla andra länder på den gamla kontinenten, som i fält bara ger efter för den amerikanska armén i det västra lägret.

US Forces HIMARS System Military Alliances | Försvarsanalys | Artilleri
Warszawa har fortfarande för avsikt att skaffa ett stort antal HIMARS, förmodligen 200 exemplar för att hålla fast vid målet om 500 moderna raketuppskjutare i slutet av årtiondet.

Även om Mariusz Błaszczak inte var särskilt tillmötesgående om det kommande kontraktet, specificerade han dock att det inte ifrågasatte Warszawas avsikt att förvärva amerikanska HIMARS. I maj förra året hade han verkligen undertecknat en avsiktsförklaring om att förvärva 500 av dessa system från Lockheed-Martin. Men Polen tror nu att USA inte kommer att kunna leverera de önskade systemen inom den tid Warszawa förväntar sig, vilket var fallet för FA-50:orna föredrog framför nya amerikanska F-16:or på grund av förseningar. Och beslut fattades att dela upp ordern i två, med 300 K239 Chunmoo på ena sidan, och mycket troligt 200 HIMARS på den andra, för totalt 500 system som faktiskt finns tillgängliga. Det kommer då att anpassa mer än 80 system per stridsdivision, en täthet dubbelt så hög som den för amerikanska enheter, och 12 gånger större än sammanbrottet av de 13 enheterna raketgevär som är i tjänst inom de två franska divisionerna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna