Topp 5 av de mest effektiva vapen i Ukraina

Sedan början av den ryska aggressionen den 24 februari har Ukraina blivit, motvilligt, den största plattformen för experiment med ryska, ukrainska och västerländska vapensystem, efter 30 år av konflikt.latent och asymmetriskt som inte tillåtit objektiva jämförande analyser. Bland dessa system har några visat sin effektivitet, till den grad att de blivit kända, inklusive bland allmänheten. Men vilka är de 5 vapensystemen som har utmärkt sig mest sedan början av denna konflikt, till den grad att de förändrade vissa begrepp som länge hållits upp till dogmatiken i västerländska arméer och världsarméer?

5 – TB2 Bayraktar-drönaren: Turkiet

Medium Altitude Long Endurance eller MALE drönare har under de senaste trettio åren blivit en nyckelkomponent i modern militär aktion. Men deras låga hastighet, dåliga manövrerbarhet och bristande smygförmåga antydde att om de visade sig vara effektiva och till och med formidabla under så kallade lågintensiva konflikter, mot upprorsstyrkor som var dåligt utrustade med luftvärnssystem, skulle de vara alldeles för sårbara för att kunna användas i högintensiv konflikt. Och de många förlusterna av drönare av denna typ, oavsett om de är amerikanska, kinesiska eller turkiska, under det libyska inbördeskriget men också i Syrien, tycktes intyga hypotesen. Den lätta MALE TB2 Bayraktar-drönaren, spjutspetsen för det turkiska företaget Baykar, spelade dock en avgörande roll i denna konflikt vid flera tillfällen, antingen genom att trakassera den ryska kolonn som var på väg mot Kiev i början av konflikten i lätt ammunition och guidning Ukrainskt artillerianfall, men också lokalisering och luring av kryssaren Moskva, vilket gjorde det möjligt för Neptunus anti-skeppsmissiler att slå och sänka flaggskeppet för den ryska Svartahavsflottan.

TB2 drönare Tyskland | Försvarsanalys | Strategiska vapen

I grund och botten har reservationerna om sårbarheten hos MANNA drönare i en omtvistad miljö också bekräftats under konflikten, och den ukrainska TB2-flottan har betalat ett högt pris för sina konfrontationer med det ryska luftvärnsförsvaret, när det väl har satts på plats på plats. Så mycket att den turkiska drönaren nu nästan inte längre används nära insatslinjen eller i offensiva operationer, ukrainarna föredrar drönare som är lättare, billigare och svårare att använda för spaningsuppdrag och artillerivägledning. Det är dock obestridligt att TB2 spelade en avgörande roll under de första månaderna av detta krig, även om den sedan dess har markerat sina gränser. Det har också övertygat på den internationella scenen, inte mindre än 27 länder har förvärvat eller beställt det turkiska systemet enligt Baykar.

4- Gepard luftvärnskanon: Tyskland

I slutet av 60-talet åtog sig Bundeswehr att utrusta sig med en självgående pistol för luftvärnsbruk, för att stärka det nära skyddet av sina pansar- och mekaniserade enheter mot sovjetiska stridsflygplan och helikoptrar. Så föddes Flakpanzer Gepard, som är baserad på ett tankchassi Leopard ett torn beväpnat med två 35 mm Oerlikon-kanoner med hög eldhastighet som styrs av en S-bands Pulsed Doppler-radar, en Ku-bands eldledningsradar samt ett elektrooptiskt siktsystem, vilket ger den utökade ingrepp och detektering, inklusive mot långsamma eller små mål, och i en miljö för elektronisk krigföring. Under årens lopp har emellertid den massiva ankomsten av precisionsflygammunition, som gör det möjligt för stridsflyg att släppa dem på hög höjd utanför artillerieldens hölje, men också av stand-off ammunition, det vill säga uppskjuten på säkert avstånd, arméer till överge luftvärnssystem baserade på luft-till-luft-artilleri, för att ersätta dem med missiler som kan träffa mål på högre höjder och på längre avstånd. I början av den ukrainska konflikten verkade luftvärnssystem som Gepard tillhöra det förflutna.

Gepard 1a2 översikt Tyskland | Försvarsanalys | Strategiska vapen

Sedan dess, liksom TB2 eller Javelin, har Gepard blivit en av symbolerna för det ukrainska motståndet, även om bara ett trettiotal av dessa system har levererats till Kiev av Rheinmetall, och Berlin kämpar för att förse sin allierade med skalen av 35 mm nödvändigt, inför Schweiz vägran att ge upp sina ammunitionslager för att inte vara inblandad i denna konflikt mot Ryssland. Gepard har faktiskt visat sig vara ett av de mest effektiva systemen för att fånga upp ryska kryssningsmissiler, men framför allt för att förstöra långdistansdrönare från Geranium II, som är inga mindre än Shahed 136 självmordsdrönare som förvärvats från Iran. Inte bara är Gepard kapabel att upptäcka, förfölja och förstöra pelargoner som passerar inom 3 km, utan den behöver bara några dussin 35 mm granater för att förstöra sitt mål, så en kostnad som är förenlig med priset på målet som uppskattas till $20.000 300.000, där den minsta lätt luftvärnsmissil överstiger XNUMX XNUMX dollar. Eftersom hotet om långdistansförföljande ammunition kommer att expandera (se nedan), är det troligt att framgångarna för Gepards i Ukraina kommer att gynna återgången till nåden av luftvärnsartilleri, åtminstone i väntan på riktade energisystem.

3- CAESAR-kanonen: Frankrike


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Strategiska vapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

3 Kommentarer

  1. […] Shahed 136 drönare meta-defense.fr σηματοδότησε μια βαθιά αλλαγή στη χρήση αυτού του […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT