Estland vill skaffa 12 CAESAR-vapen medan KNDS siktar på 12 system per månad

Efter Belgien, Tjeckien, Danmark och Litauen förbereder Estland sig för att beställa 12 CAESAR-kanoner från KNDS-Nexter, för att stärka sitt artilleri, enligt Estlands försvarsminister Hanno Pevkur.

Om detta tillkännagivande utan tvekan är utmärkta nyheter för Nexter, är det förmodligen inte en överraskning för industrimannen. Den sistnämnda tillkännagav faktiskt, vid sidan av den amerikanske utrikesministern Anthony Blinkens besök på sin Satory-webbplats, att den återigen skulle fördubbla produktionshastigheterna för CAESAR, för att nå 12 system per månad, i väntan på en trolig ökning av internationella order framöver, medan den franska kanonen visar anmärkningsvärda prestationer i Ukraina.

Kriget i Ukraina avslöjar prestandan hos fransk utrustning och ökar deras internationella attraktionskraft

Under lång tid misslyckades den franska försvarsutrustningens särdrag att övertyga Europa. I takt med amerikanska paradigm var denna franska utrustning ofta lättare, mer ekonomisk och fokuserade sitt mervärde på kriterier som skilde sig från andra västerländska tillverkares.

55 kejsarvapen i Ukraina
Caesarerna som är anställda av de ukrainska styrkorna spelar en avgörande roll i motståndet mot ryska angrepp.

Kriget i Ukraina under de senaste två åren verkar visa att franska industrimäns och soldaters satsningar inte var förgäves. Utan att vara mirakelvapen existerar de inte, AMX-10RC, SAMP/T och andra VAB som levererats till de ukrainska styrkorna, betraktade med ett visst förakt av många observatörer i början av konflikten, visar mer än tillfredsställande prestanda, ibland till och med anmärkningsvärd i strid.

Det är särskilt fallet med KNDS-Nexter CAESAR-pistolen, som idag utgör en av grundpelarna i ukrainskt motstånd mot ryska överfall. Effektiv och exakt tack vare sitt kaliberrör på 52 med en räckvidd på 40 km och sin dynamiska ballistiska kalkylator, lyser den fransktillverkade burna pistolen framför allt med sin stora rörlighet, vilket gör att den kan undvika motbatterield och drönares motverkande krafter. utdela allvarliga slag mot ryska linjer och enheter.

Dessa stridsprestationer, förknippade med ett särskilt tillgängligt pris, ökar det franska systemets attraktionskraft på den internationella scenen, inklusive i Europa, då Belgieni République tchèque och Litauen, har redan beställt den. Ett andra baltiskt land, Estland, har just meddelat att man förbereder sig på att göra detsamma, medan Nexter har indikerat att man har för avsikt att få CAESAR-produktionen till 12 enheter per månad, jämfört med 6 idag.

Efter Litauen förbereder Estland sig för att gå med i CAESAR-klubben

Den 2 april indikerade den estniske försvarsministern Hanno Pevkur att hans land hade för avsikt att skaffa 12 CAESAR-kanoner, i en intervju som gavs till Postimees informationssajt. De kommer att allokeras direkt till 1:a divisionen och kommer att komplettera de 24 K9 Thunder självgående kanonerna som förvärvats från Sydkorea, och de sex HIMARS-systemen som beställts från USA.

Finland K9
De estniska arméerna använder 24 sydkoreanska K9 Thunder självgående kanoner.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artilleri | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

 1. Tack M. Wolf för denna belysning som alltid intressant och dokumenterad.

  Faktum är att inspirationen från Caesar-ingenjörerna och denna praxis med artilleriräder får mig att tänka på en hundraårig fransk tradition, den om snabbelden 75 och dess " rafales » före 1914.
  Batterier med reducerat antal stycken, kapabla att mätta ett specifikt område med 200 granater på 5 minuters eldsvåda, utan att slita ut utrustningen för mycket, bepansrade i händelse av motbatterield men ändå lätt att fly i förväg.
  Designade för rörlighet skulle de franska vapnen uppmuntra rörelse tack vare sin avantgardistiska design och framför allt för att undvika skyttegravskrig som observerades i Manchuriet 1904-1905.
  Och det fungerade mot tyskarna, åtminstone under en tid, trots problemet med frossandet hos 75:an (även förutsett, med skallådorna) och det med komplexiteten i kombinerade vapenstrider vid den tiden.
  Men detta hindrade inte kriget från att begrava sig på hösten 1914, vilket gav fördelen (inte mer avgörande faktiskt) till det tunga tyska fältartilleriet, överlägset (för en tid, återigen) fransmännen.

  Kort. Idag som igår, denna rörlighet, denna "smidighet" av David mot Goliat får dem som ivrigt önskar ett kort och avgörande krig (i väster) att drömma. Eller de som vill försvara (längre österut), som står inför mycket större eldkraft, på grund av att de inte kan ha en så överväldigande makt som fienden. Kort sagt, de främjar den ekonomiska "rusticiteten" hos franska vapen, bevisade (som för 100 år sedan) i exotisk terräng. Så mycket bättre.
  Men tyvärr finns inget avgörande i sikte på europeisk mark. och 1914 var gruvorna fortfarande i sin linda...
  Jag lämnar denna lilla historiska utveckling där.
  Tack igen för nöjet att läsa dig varje dag.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna