Varför blir luftvärnsartilleri återigen ett trovärdigt alternativ till missiler?

Oavsett om det är inom de ukrainska styrkorna, vänd mot ryska drönare, eller ombord Västerländska jagare och fregatter i Röda havet, har luftvärnsartilleriet under de senaste veckorna återfått de adelsbrev som det verkade ha förlorat sedan början av 70-talet, till förmån för missilen.

Oavsett om det är för att svara på den mycket ogynnsamma budgetmässiga ekvationen jämfört med iranskt designade attackdrönare, eller för att minska missilförbrukningen medan industrin inte kan producera påfyllning så snabbt som de förbrukas, enkelhet, rustikitet och de låga kostnaderna kopplade till användningen av luftvärnskanoner har återigen blivit avgörande kriterier, särskilt i hanteringen av konflikter som förväntas pågå.

Men har kanonen verkligen fördelen, mot drönare, stand-off ammunition och andra kryssningsmissiler, framför luftvärnsmissiler? En fråga, som ofta är fallet, mycket mer komplex än den verkar vid första anblicken.

Ersättningen av luftvärnsartilleri med missiler på 60- och 70-talen

Om de första mark-till-luft-missilerna dök upp på 50-talet, med den sovjetiska S-75 Dvina (1957) och den amerikanska MiM-14 Nike Hercules (1955), syftade dessa system framför allt till att motverka hotet från tunga bombplan som opererade kl. hög och mycket hög höjd, och i hög hastighet, vilket gör avlyssning av jaktplan osäker.

S-75 Dvina norvietnam
Även om Nordkoreas S-75 Dvina upphöjdes till status som en nationell symbol, sköt den ner endast 8 % av alla amerikanska stridsflygplan som förlorades i strid under Vietnamkriget.

Skydd mot taktisk flygning förlitade sig fram till 60-talet huvudsakligen på yta-till-luft-artilleri, även om missilsystem dedikerade till detta uppdrag, såsom American Hawk (1962), och den sovjetiska 2K12 (1967), dök upp under detta decennium.

Av de 2 500 flygplanen från US Air Force, US Navy och US Marine Corps som förlorades i strid (exklusive olyckor) under Vietnamkriget, förlorades endast 205 av nordvietnamesiska yt-till-luft missilsystem. , och 269 av vietnamesiska jakt. De över 2000 XNUMX återstående flygplanen sköts ner av de nordvietnamesiska arméernas luftvärnskanoner.

Hanoi satte sedan in mer än 10 000 luftvärnsbatterier från 12,7 och 14,5 mm tunga maskingevär, till 60 mm S-57-kanonen som avfyrade mer än ett granat per sekund på ett avstånd av upp till 6 000 m i kombination med radarledning.

Om detta försvar visade sig vara effektivt mot det amerikanska stridsflyget blev det snabbt uppenbart att luftvärnsgevären mobiliserade avsevärda mänskliga resurser, mer än 120 000 nordvietnamesiska soldater ägnades enbart åt detta uppdrag och krävde en mycket hög densitet för att vara effektiva.

F 4J VF 96 Showtime 100 beväpnad underifrån Luftvärnssystem | Tyskland | Försvarsanalys
De cirka 8 000 luftvärnsgevär och 2000 2000 tunga luftvärnskanoner som utplacerades av Nordvietnam förstörde 2500 XNUMX av de XNUMX XNUMX amerikanska jaktplan, bombplan och fastvingade flygplan som förlorades i strid under Vietnamkriget.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Luftvärnsförsvarssystem | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna