Kan Frankrike återlämna artigheten till Tyskland i fråga om holländska ubåtar?

År 2017 tillkännagav de norska myndigheterna slutet på den tävling som inletts under flera år för att ersätta de 6 Ula-ubåtarna i tjänst med den kungliga norska marinen sedan början av 80-talet. Berlin hade faktiskt föreslagit Oslo att samutveckla en ny version av sin Typ 212-ubåt, betecknad Type 212CD, och att beställa, i detta fall, två fartyg för att förstärka flottan av 6 undervattensbåtar i tjänst inom den tyska marinen. Genom att göra det delades alla utvecklingskostnader lika mellan Berlin och Oslo, och norsk industrikompensation kunde även gälla för de två fartyg som beställdes till den tyska marinen, vilket gjorde erbjudandet så attraktivt att Naval Group, varvet som konkurrerar med TKMS i denna tävling, var tvungen att erkänna att den inte kunde matcha det tyska erbjudandet. Samma situation kan mycket väl hända igen med avseende på tävlingen som för närvarande genomförs av Amsterdam för att ersätta dess ubåtar av Walrus-klass, och som motsätter sig den franska sjögruppen med ubåten Black Sword från familjen Shortfin Barracuda, ett konsortium bildat av svenska Saab/Kockums och holländska Damen med en version som härrör från A26, och tyska TKMS med Type 212 CD.

Berlin erbjuder faktiskt sin holländska partner att gå med i det tysk-norska Type 212 CD-programmet, som det som erbjöds i Oslo för 5 år sedan, för att sänka priserna men också riskera branscher kring programmet. På samma sätt erbjuder Stockholm Amsterdam ett mycket attraktivt erbjudande kring sin nya ubåt A26, utvecklingen av den senare har finansierats av Sverige för sin egen flotta, medan den svenska industrimannen har allierat sig med det mycket mäktiga holländska varvet Damen för att optimera sina möjligheter . Under dessa förhållanden kan Naval Groups erbjudande med Black Sword, en Shortfin Barracuda-familjens ubåt som härrör från SNAs av Suffren-klassen men utrustad med konventionell anaerob framdrivning, tyckas vara mycket missgynnad, vad mer är sedan annulleringen av det australiska SEA 1000-kontraktet som specifikt skulle designa och producera 12 Shortfin Barracuda Attack-klass ubåtar, även om den ubåt som föreslagits av den franska koncernen ur kapacitetssynpunkt erbjuder prestanda som är betydligt överlägsen sina konkurrenters och bättre anpassad till holländarnas behov Marin.

Pump-jet och ekofria plattor, Naval Groups Black Sword är en ubåt som är utskuren för öppet hav och hög intensitet

Faktum är att Black Sword är mycket mer imponerande än A26 eller Type 212 CD, med en längd på nästan 90 meter och ett dykslag på mer än 4000 ton, mot 66 meter och 2000 ton för svenska A26 Blekinge, och 73 meter för en deplacement på 2500 ton för Type 212 CD, vilket gör ett mycket mer hållbart och effektivt fartyg, särskilt för uppdrag på öppet hav, där de andra två undervattensfarkosterna är optimerade för smala hav och kustnära utveckling, såsom Östersjön och Nordsjön. Under den australiensiska tävlingen hade Shortfin-barracudan i stort sett utklassat Type 212 och Soryu, just på grund av dess offshore-kvaliteter och i synnerhet dess förmåga att röra sig i hög hastighet samtidigt som den förblir tyst, ärvt från dess anknytning till ubåtarna. -Suffren -klass kärnkraftsdrivna attackseglare. Dessutom, liksom Suffren, kan Black Swords sätta in ett antal mycket avancerad ammunition, såsom F-21 tunga torpeder, SM-39 medelföränderlig anti-skeppsmissil och MdCN kryssningsmissil. . Ändå, för att vinna mot de tyska och svenska erbjudandena, kommer det att vara viktigt att spela med samma budgetvapen.

Dans en artikel publicerad för några veckor sedan, studerade vi relevansen för den franska flottan av att skaffa några konventionellt drivna ubåtar istället för ytterligare SNA Suffren-klass. Som vi hade konstaterat råder det ingen tvekan om att SNA erbjuder överlägsen kapacitet till konventionellt drivna fartyg, vilket är anledningen till att den franska marinen gynnar denna hypotes för att utöka sin ubåtsflotta. Dessa kan dock inte exporteras, åtminstone för tillfället, medan exporten av ubåtar utgör en viktig pelare för att balansera Naval Groups konton och industriella kapacitet. Och om Scorpene-modellen, som redan exporterats till 14 exemplariska exemplar till Chile, Malaysia, Indien och Brasilien, fortfarande kan göra anspråk på en viss attraktion på den internationella scenen, som i Rumänien, råder det ingen tvekan om att den franska flottgruppen nu måste förlita sig på en ny, modernare klass av dränkbara farkoster för att säkra sin framtida export. Artikeln drog slutsatsen att det kunde vara relevant, om antalet franska ubåtar skulle utökas under nästa militärprogramlag, att förse den franska flottan med 2 eller 4 konventionellt drivna ubåtar generation för att stödja exporten, men också för att underlätta uppdragen tillägnad SNA.

Brasilien har beställt 4 lokalt byggda Scorpene-ubåtar från Naval Group

Men det holländska sammanhanget erbjuder just de optimala förutsättningarna för att genomföra ett sådant förfarande, förutsatt att Paris åtar sig att lägga fram samma förslag i Amsterdam som det som lades fram av Berlin i Oslo 2017. Med andra ord skulle Frankrike åta sig att beställa 2 Black Sword-ubåtar och för att finansiera hälften av utvecklingskostnaderna om Nederländerna väljer Naval Groups erbjudande, för att anpassa budgeten till de tyska och svenska erbjudandena, och därför ta beslutet om kapaciteten för de fartyg som de har en tydlig fördel. Utöver det faktum att ett sådant avtal skulle göra det möjligt för Naval Group att ha värdefulla referenser för att marknadsföra sin modell på den internationella scenen under de kommande åren och decennierna, skulle det göra det möjligt för den franska marinen att skaffa 2 mycket kapabla undervattensbåtar oavsett om de ska patrullera Medelhavet, Nordsjön och Östersjön, för att säkra tillgången till franska arsenaler, eller för att placera ut skyddande undervattensfartyg runt vissa prioriterade försvarszoner, som i Nya Kaledonien.

Men det mest avgörande argumentet för ett sådant förslag är inget annat än budgetmässigt. Ja, om förvärvet av en ny generation konventionellt drivna ubåtar var vettigt för att stödja exporten, som vi sa i föregående artikel, får det sin fulla betydelse när det är just en del av en exportprocess. Om man antar att designen och tillverkningen av de 6 dränkbara farkosterna skulle motsvara ett omslag på 8 miljarder euro, det vill säga 2 miljarder euro i FoU och 1 miljard euro per fartyg, skulle investeringen för Frankrike då bli 3 miljarder euro, för 50 % av FoU och 2 fartyg. På basis av en industriell andel på 50 % och en budgetavkastning på 65 % på investeringar som produceras i Frankrike skulle den totala budgetavkastningen då uppgå till 2 miljarder euro. De sociala besparingarna kopplade till verksamheten kopplat till 3 miljarder euro i investeringar, eller 7.500 3.000 jobb inklusive 10 90 industrijobb under 900 år, skulle då motsvara 2 miljoner euro per år, eller 50 miljoner euro under hela kontraktets löptid. Totalt kommer de två ubåtarna som levererats till den franska flottan att ha kostat endast XNUMX miljoner euro per enhet, samtidigt som de stöder den industriella exportpotentialen på ett mer än betydande sätt, dessutom till stor del uppvägd av underhållskontrakt under de kommande åren.

Upprätthållandet av Naval Groups kompetens och kunnande inom ubåtsområdet bygger till stor del på koncernens exportkapacitet under de kommande åren.

Det är underförstått att den holländska tävlingen om ersättning av ubåtar av Walrus-klass representerar en unik möjlighet hittills för Naval Group och hela den franska ubåtsindustrin att få fotfäste i nästa generation av ubåtar. Efter annulleringen av det australiensiska kontraktet, som inkluderade detta uppdrag, är det nu viktigt att visa flexibilitet och fantasi för att säkra detta industriella kunnande som är avgörande för att upprätthålla denna kompetens hos den franska industrin över tid, och därför av en kritisk förmåga till avskräckning, även om det innebär att missnöja de franska ubåtsmännen som föredrar kärnkraftsframdrivning.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT