SCAF, MGCS: Politiken återtar kontrollen över det fransk-tyska försvarsindustriella samarbetet

« Många saker har sagts eller skrivits de senaste veckorna, jag tror att vi med en mening kommer att korta det genom att säga att FCAS är ett prioriterat projekt. […] Det väntas lika mycket av Berlin som av Paris och det här projektet kommer att genomföras, vi kan inte vara mer direkta I en enda mening avbröt den franske försvarsministern, Sebastien Lecornu, alla spekulationer om framtiden för den nya generationens stridsflygprogram som genomförts av Paris, Berlin och Madrid. Och lägg till " Vi måste tänka på hur framtidens stridsflygplan kommer att se ut, eftersom vi behöver det, och vi måste redan nu tänka på att förnya vår utrustning i detta område. Detta är uppenbarligen sant för SCAF, det gäller naturligtvis också för framtidens tank ", för att ställa den nya generationens fransk-tyska stridsvagnsprogrammet MGCS på lika villkor. I ett nötskal har politikerna just återtagit kontrollen över det fransk-tyska samarbetet när det gäller industriella försvarsprogram, för att sätta stopp för nästan ett år av sterila diskussioner mellan industrimän för att nå en balanserad industriöverenskommelse.

Det måste sägas att beträffande dessa akter hade försvarsministern föga val. SCAF-programmet har verkligen stoppats i nästan ett år på grund av oenighet mellan Dassault Aviation och Airbus Defence & Space om omfattningen av samarbetet mellan de två flygplanstillverkarna för att utforma NGF-pelaren i programmet som syftar till att utveckla själva flygplanet. För det tyska företaget är det inte fråga om att agera som underleverantör i vissa ämnen som flygkontroller eller smyg, två områden där Airbus DS anser sig i stort sett ligga på samma nivå som sin franska motsvarighet. För Dassault Aviation har den franska försvarsindustrin redan gått med på tillräckligt mycket för att ta ett steg tillbaka på alla andra pelare i programmet, 4 av 7 av dem styrs av tyska företag, för endast en av ett franskt företag. Dessutom utesluter French överföring av viss know-how och viss kritisk teknologi till tysk industri på grundval av industriellt samarbete. Faktum är att programmet har frysts i många månader, och den franska industrins juvel har inte tvekat, genom rösten av dess president Eric Trappier, att offentligt framkalla hypotesen om ett rent misslyckande för SCAF. .

MGCS-programmet syftar till att utveckla en rad tunga pansarfordon som möter utmaningarna med högintensiva konflikter efter 2040

Situationen är inte mycket bättre för MGCS-programmet, även om orsakerna till svårigheterna skiljer sig markant åt. Till en början skulle detta program som syftade till att utveckla ersättaren för tyska Leopard 2 och franska Leclerc designas och produceras av franska Nexter och tysken Krauss Maffei Wegman, i ett strikt balanserat samarbete mellan de två tillverkarna. I denna församling återupptog Nexter, på ett visst sätt, den position som Rheinmetall hade inom Leopard 2-programmet. Bara för det senare var det inte fråga om att bli utesluten från ett så viktigt program. Genom lobbying och påtryckningar, särskilt med förbundsdagen, gav Berlin efter för sin industriman och slutade med att påtvinga Paris att Rheinmetall gick med i programmet, var och en av industrimännen bar sedan tre av de 3 tekniska pelarna, medan Berlin försäkrade Paris att den industriella balans fransk-tyska skulle bevaras. Den problematik som blockerar detta program idag motsätter sig franska Nexter och Rheinmetall, den första vill utrusta den nya stridsvagnen med sin nya generations pistol på 9 mm ASCALON, den andra vill ha sin pistol på 140 mm Rh -130 L/130 , utan att någon är redo att backa i detta ämne.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT