4 skäl att påskynda schemat för SCAF- och MGCS-program

Medan det fransk-tyska samarbetet kring sjätte generationens SCAF stridsflygplansprogram och den nya generationens MGCS stridsvagnsprogram verkade vara ämnade att ansluta sig till den mycket långa listan av avbrutet försvarsindustriellt samarbete, var ministern för de väpnade styrkorna, Sebastien Lecornu och den tyske försvarsministern Christine Lambrecht. meddelade vid en gemensam presskonferens förra veckan att dessa program kommer att upphöra, vilket tyder på det verkställande makten på båda sidor av Rhen hade nu för avsikt att återta kontrollen över genomförandet av dessa program. Denna bekräftade och beslutsamma politiska vilja, men också de två ländernas geopolitiska och budgetmässiga kontext, spårar alla de begränsningar som gäller för att fullfölja dessa två program, och öppnar upp för nya mycket relevanta perspektiv om det rör sig om beslag. Den viktigaste av dessa är ingen mindre än omdefinieringen av de tidtabeller som idag ramar in utvecklingen av denna stora utrustning. Det finns faktiskt fyra argument för att påskynda utvecklingen, och förkortning av schemat för de två programmen : arméernas operativa behov, utvecklingen av den internationella marknaden, de nya medel som finns tillgängliga för arméerna i de två länderna samt minskningen av de industriella riskerna och begränsningarna som omger dem.

1- Inför den nya kapprustningen

Enligt Eric Trappier, VD för Dassault Aviation, kommer SCAF-programmet inte att kunna producera, i sitt nuvarande format, ett nytt operativt flygplan före slutet av 2040-talet, medan det till en början var fråga om att det första stridsflygplanet skulle levereras kl. slutet av nästa decennium. Tills dess blir det därför upp till franska Rafales och tyska tyfoner att hålla i linjen, bland annat inför ankomsten av nya flygplan som den ryska Su-57 samt kinesiska J-20 och J-35 , alla designade för att tillhöra den 5:e generationen av stridsflygplan, om denna klassificering är relevant. Dessutom skulle Peking utveckla andra modeller såsom JH-XX avsedda att ersätta JH-7 stridsbombplan, och skulle redan ha åtagit sig att designa en sjätte generationens jaktplan som ska börja användas runt 6, tillsammans med amerikanska NGAD och brittiska Tempest. Samtidigt kommer Moskva och Peking att implementera sina nya Pak-DA och HH-20 stealth strategiska bombplan, med prestanda som vi föreställer oss nära de av den nya amerikanska B-21 Raider. Även på området för luftvärnsförsvar förväntas många framsteg under de kommande 20 åren, oavsett om det kommer nya mark-till-luft-system, ibland hypersoniska, som S-500 och ersättningen för HQ-9 under utveckling, eller genom spridningen av riktade energivapen och stridsdrönare. Trots deras förmåga att moderniseras kommer varken Rafale eller Typhoon att kunna hantera dessa nya system effektivt, eller åtminstone ha det tekniska överlägset som krävs av västerländsk doktrin.

Om KF-21 Boramae bekräftar sina ambitioner kan den mycket väl ta många marknadsandelar under de kommande åren gentemot traditionella försäljningsställen inom den europeiska flygindustrin.

Problemet är strikt detsamma när det gäller tunga pansarfordon, och verkar till och med mycket mer pressande, att döma av attraktionen som genererats av den sydkoreanska K2 Black Panther under de senaste månaderna, såväl som den nya K51 Panther som presenterades av Rheinmetall under Eurosatory 2022-mässan. Utöver det relativa förfallet av tyska Leopard 2 och franska Leclerc som MGCS-programmet syftar till att ersätta efter 2035 i bästa fall, har varken Nexter i Frankrike eller Krauss Maffei Wegman i Tyskland en massproduktionslinje för att tillverka dessa pansarfordon, även om behovet av modernisering av stridsvagnsflottan i Europa och i världen tydligt har belysts av kriget i Ukraina. Om man rimligen kan tvivla på det faktum att de ryska arméerna kommer att kunna utrusta sig själva med en stor flotta av den nya T-14 Armata till 2035, och om ingen offentlig information hittills bekräftar existensen av ett om än ett troligt program som syftar till att ersätta den kinesiska typen 099A, frånvaron av en europeisk lösning för en modern tung tank väger ändå allvarligt på de geopolitiska balanserna i Europa. Utöver de rent industriella aspekterna har kriget i Ukraina också visat den absoluta nödvändigheten av att nu utrusta frontlinjens pansarfordon med nya generationens skyddssystem, i synnerhet Hard-Kill-system, såväl som ny kommunikation och detektering, för vilka stridsvagnarna av tidigare generationer, som Leopard 2, Leclerc men även Abrams eller T-90, är ​​inte optimerade.

2- Bevara och utöka exportmarknadsandelar


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT