Colombia: en möjlighet att ersätta Dassault Rafale M av den äldsta flottan?

Medan de colombianska Kfir C7:orna inte längre kommer att kunna flyga efter den 31 december 2024, är Dassault Rafale befinner sig inför Eurofighter Typhoon i en fil som kommer att behöva förhandlas fram och avrättas, med slagande trummor, för att påtvinga sig själv i Sydamerika. Men denna nya konfiguration, en konsekvens av den allvarliga främlingskapen mellan Colombia och Israel, skulle också kunna erbjuda Frankrike möjligheter att ersätta Rafale M den äldsta som beväpnar sin marin aeronautik. Här är hur…

Den misslyckade debuten av Dassault Rafale i Colombia

För bara ett år sedan Rafale of Dassault har kommit inom slående avstånd från en ny order i Colombia. Det franska flygplanet hade i själva verket förklarats vara det colombianska flygvapnets föredragna val för att ersätta dess israeliska KFIR C7, i slutet av ett särskilt allvarligt utvärderingsförfarande som ställde det mot Eurofighter. Typhoon, amerikanska F-16 och svenska JAS 39 Gripen.

Dassault Rafale Franska flyg- och rymdstyrkan
Le Rafale of Dassault hade utropats till vinnare av tävlingen som anordnades av Bogotá 2022. Men svårigheter som uppstod under de slutliga förhandlingarna spårade ur kontraktet i slutet av året.

Så några dagar före det nya året, och slutet av investeringstillståndet som det colombianska parlamentet gav för denna fil, tillkännagav president Gustavo Petro offentligt den kommande undertecknandet av kontraktet med Dassault Aviation.

Uppenbarligen ett hastigt tillkännagivande, eftersom förhandlingarna inte var avslutade, medan Bogotá ville beställa, på denna deadline, endast 3 eller 4 flygplan för lite över $600 miljoner, när den franska flygplanstillverkaren vägrade att binda sig till en så liten beställning.

Hur som helst, i början av januari, Colombias försvarsminister Ivan Velasquez meddelade att förhandlingarna hade misslyckats. Utan att ifrågasätta det colombianska flygvapnets förmånliga mål beträffande Rafale, var det då nödvändigt att återuppta förhandlingarna om mer solida grunder. Samtidigt utnyttjade andra flygplanstillverkare möjligheten att lämna nya förslag till Bogotá. På detta område verkar det som att Madrid har utmärkt sig, med ett erbjudande som anses intressant av de colombianska myndigheterna kring Eurofighter Typhoon Block 3.

Under de senaste månaderna verkade frågan vända mot en tävling mellan det europeiska planet och det franska jaktplanet, för att vinna i Colombia. Men en ny bit data kom nyligen att skaka om bilden. Efter utbyten av vänlighet mellan Colombias president Gustavo Petro och Israels ambassadör i Colombia, Gali Dagan, de två länderna är nu i konflikt, inklusive vapenfrågor.

Colombianska KFIR C7 kommer inte längre att flyga efter den 31 december 2024

Som vi nämnde i oktober förra året kunde detta bråk spela CAESAR-pistolen i händerna med elimineringen av den israeliska ATMOS, efter att återigen det franska systemet hade förklarats vinnare av tävlingen som anordnades av de colombianska arméerna, men att förhandlingarna hade misslyckats i frågor om budgetrabatt.

Kfir C7 colombianska flygvapnet
Kfir C7:orna som idag utgör den colombianska stridsflottan kommer inte längre att kunna flyga efter den 31 december 2024 och slutet av det israeliska underhållskontraktet.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsnyheter | Colombia

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. Hej!
    Resonemanget är sammanhängande men det innebär att en av de 3 flottorna stängs och bara 24 flygplan kvar. Gör denna volym det möjligt att säkerställa uppdrag och omsättning av avdelningar på AP? eftersom det tar minst 2 år innan vi har ersättningsplan och hur är det med pilotutbildning?

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna