Tjeckien redo att vända sig till den amerikanska F-35A

2004, vid sidan av anslutningen till Europeiska unionen och 5 år efter anslutningen till NATO, beordrade de tjeckiska myndigheterna 14 JAS-39 Gripen C/D-stridsflygplan från Sverige, inklusive två tvåsitsiga, att ersätta deras Mig-23 och Mig-21 ärvt från Warszawapaktens era, i form av en 12-årig leasing för ett årligt belopp av 1,7 miljarder i bälten, eller 65 miljoner euro. 2015 förnyade Prag hyresavtalet för en period på 12 år, som kommer att avslutas 2027. Vid detta datum övervägs flera alternativ av de tjeckiska myndigheterna. Förlängningen av uthyrningen av JAS-39:orna uteslöts snabbt, även om förverkligandet av den köpoption som Stockholm föreslagit fortfarande övervägs. Landet har också bedömt möjligheten att vända sig, liksom sin slovakiska granne, till F-16V, men det tjeckiska flygvapnet, liksom myndigheterna i landet, verkar anse att det amerikanska flygplanet inte skulle ge mycket mer värde. till Gripen som för närvarande är i bruk, särskilt eftersom F-16 är en "end of cycle" enhet ur deras synvinkel. De europeiska erbjudandena av Gripen E/F och Typhoon övervägdes också, men det verkar som att det är alternativet för den amerikanska F-35A som vinner stöd från såväl personalen som det tjeckiska ministeriet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT