US Navy experimenterar med drönare för att jaga ubåtar

Anti-ubåtskrig är en av de mest komplexa disciplinerna för modern krigföring. Mot havets oerhördhet i tre dimensioner deltar ubåtar, fregatter, förstörare, helikoptrar och maritima patrullplan i ett spel av katt och mus, där de första som ser den andra vinner, och den andra dör. Maritima patrullplan har förändrat detta krig djupt sedan de uppträdde under andra världskriget, vilket förde hotet bortom upptäcktsområdet för eskortfartyg, samordnade med det senare för att spåra och förstöra motståndaren.

Vid den tiden gjordes ubåtsjakt från ett flygplan mestadels på plats, med operatörer som ville upptäcka en ytubåt, en snorkel eller ett periskop eller den karaktäristiska skuggan av dessa fartyg när 'de utvecklas på grunt djup. Snabbt gjorde ankomsten av inbyggda radar det möjligt att öka deras effektivitet när det gäller att upptäcka element som kommer från en ubåt, vid en tidpunkt då undervattensdykarnas autonomi vid dykning var begränsad till några timmar på batterier. Med de framsteg som gjorts inom batterierna, liksom ankomsten av kärnkraftsdrivningssystem, var flygplan tvungna att skaffa sig andra verktyg, såsom MAD-svansar, en magnetisk anomali-detektor som reagerar på störningar i jordens magnetfält. av en metallmassa, och därför kapabel att exakt lokalisera en ubåt under dykning, så länge planet passerar tillräckligt nära den.

En P2 Neptunus från den franska marinflyget. Detta plan var symboliskt för det kalla kriget och ersattes av Bréguet Atlantic i den franska marinen.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT