Varför ska Frankrike sikta på en försvarsinsats på 3 % av BNP? och hur uppnår man det?

Även om de behandlats på ett relativt ytligt sätt fram till idag, börjar försvarsfrågorna att blanda sig i den franska presidentkampanjen, och flera kandidater har redan deklarerat sin avsikt att öka försvarsmaktens budget mot en tröskel motsvarande 3 % av BNP. Andra kandidater, deklarerade eller inte, om de också anser att försvarsinsatsen måste växa under de kommande åren, undrar över hållbarheten i denna insats, liksom över dess geopolitiska intresse. Men som vi kommer att se i den här analysen, och även om den endast mycket sällan tas upp, svarar målet om en försvarsinsats på 3 % av BNP till 2030/2032 på en faktaanalys, och dess hållbarhetsbudget kan fastställas så länge eftersom vissa ekonomiska regler respekteras.

Varför sikta på en försvarsinsats på 3 % av BNP?

Den kris som för närvarande utspelar sig i Östeuropa, men också i Stilla havet, visar tydligt att de geopolitiska regler som har styrt världen under de senaste 30 åren är föråldrade och att det nu är viktigt att återställa en tillräcklig militär maktbalans med vissa stormakter, för att undvika översvämningar som kan leda till en allmän eldsvåda. Dessutom, även om många europeiska ledare vägrar att erkänna det, ändrar ankomsten av kinesisk militärmakt avsevärt de geopolitiska balanserna och tvingar USA att koncentrera sin militära kapacitet på Stillahavsteatern, vilket gradvis gör att européerna blir befriade i detta område.

En fransk försvarsinsats med 3 % BNP skulle föra FOT till ett format på 150.000 1 man motsvarande 3/XNUMX av de ryska styrkorna

Men genom att föra upp försvarsinsatsen till 3 % av BNP, eller cirka 75 miljarder euro 2030/2032, skulle Frankrike avsevärt kunna förändra de geopolitiska paradigmen i Europa, men också på planetarisk skala. Med en sådan budget skulle de franska arméerna faktiskt kunna uppnå en storlek som motsvarar 1/3 av de ryska landstyrkorna (amfibiestyrkor och luftmobiler), dvs. 150.000 3 man eller motsvarande man inom ramen för ett nationalgarde, för den operativa landstyrkan, arméns väpnade flygel, samt styrkor motsvarande hälften av de ryska flyg- och sjöstyrkorna. En sådan militärmakt är förvisso inte tillräcklig för att utgöra ett hot för Ryssland självt, men den gör det möjligt att skapa en tillräcklig europeisk försvarsbas så att varje sammankomst av en europeisk väpnad styrka vid sidan av de franska styrkorna räcker för att skapa en ogynnsam offensiv balans mellan makt för Ryssland, passerar under tröskeln 1 mot XNUMX. Med andra ord, med ett sådant format blir de franska arméerna tillräckligt attraktiva för de andra europeiska länderna för att genomföra en styrka som är tillräcklig för att neutralisera det ryska konventionella hotet mot gamla kontinenten, och detta utan att man behöver förlita sig på USA, som redan är välockuperat i Stilla havet.

En ringeffekt av de stora europeiska nationerna

Liksom skapandet av en himlakropp, kunde franska arméer finansierade med 3 % av BNP sedan skapa ett strategiskt gravitationsfält som är tillräckligt för att effektivt få de andra europeiska länderna att ansluta sig till denna de facto-konstruktion av försvarets Europa. Men effekterna av en sådan ansträngning från Paris sida skulle gå långt utöver denna aspekt. Sedan återmilitariseringen av det federala Tyskland på 50-talet har Bonn, då Berlin, alltid och systematiskt anpassat sina försvarsinsatser i absoluta tal till Frankrikes. Till och med de senaste tyska ansträngningarna att öka sina investeringar i försvaret har tagit avstånd från åtagandet som gjordes 2014 vid Nato-toppmötet i Cardiff med målsättningen 2 % av BNP 2025, att anpassa sig till en ansträngning på 1,5 % vid det datumet, dvs. motsvarigheten till den franska budgeten som skulle ha nått denna tröskel på 2 %. Faktum är att om Berlin är mycket nöjd med USA:s skydd inför ökningen av det ryska hotet, skulle ökningen av den franska försvarsinsatsen till 3 % av BNP 2030 utan tvekan leda till att de tyska myndigheterna siktar på en försvarsinsats på 2 % vid detta datum, dvs samma investeringsnivå som Paris i absolut värde, 75 miljarder euro/år.

Tyskland kommer med största sannolikhet att anpassa sina försvarsinvesteringar i absoluta tal till Frankrikes, som det har gjort under de senaste 60 åren.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT