Fransk-tyskt samarbete kring SCAF-programmet i kaos igen

För knappt ett år sedan mötte Future Air Combat System, eller SCAF, som i fyra år har sammanfört Frankrike och Tyskland, senare sällskap av Spanien, och syftar till att utveckla ersättaren för de franska Rafale och Eurofighter tyska och spanska tyfoner. problem som även hotar programmets fortsättning. Oavsett om det är fördelningen av industribelastningen mellan industrierna i respektive land eller problem rörande immateriella rättigheter för vissa tekniker som tidigare utvecklats av Dassault Aviation, diskussionerna låg på is, tills en politisk impuls från Elysée och det tyska kansliet, som erbjöd en minimiväg ut för att låta förbundsdagen validera finansieringen av designfasen av demonstranter och prototyper, före sommaruppehållet och det tyska parlamentsvalet i september.

Men, och som vi skrev då, detta avtal gjorde ingenting för att lösa de underliggande problemen som blockerade programmets fortsättning och det fransk-tyska samarbetet, vilket tydde på att dessa skulle återuppstå förr eller senare. Sedan dess har många händelser komplicerat den redan spända situationen mellan Paris och Berlin, med en ny koalition i spetsen för Tyskland utan Angela Merkels CDU, och nedslående tyska skiljeförfaranden ur fransk synvinkel, som t.ex. återkomsten av hypotesen om förvärvet av F-35 av Berlin för att ersätta Luftwaffes Tornado tillägnad NATO:s kärnvapendelningsuppdrag eller Berlins förvärv av Boeings P-8A Poseidon maritima patrullflygplan, vilket nästan säkert fördömer MAWS-programmet som skulle producera ett europeiskt flygplan för detta uppdrag. Samtidigt såg Dassault Aviation sin industriella och tekniska trovärdighet skjuta i höjden med ett exceptionellt år inom exportområdet för Rafale, som registrerade 146 nya beställningar 2021, vilket gjorde den mest exporterade enheten i sin generation på planeten.

Ersättningen av den tyska tornadon dedikerad till NATO:s kärnvapendelningsuppdrag fortsätter att tynga framtiden för SCAF-programmet, med återkomsten av hypotesen om F-35 för Luftwaffe

Det är faktiskt inte på något sätt förvånande att VD:n för Dassault Aviation, Eric Trappier, kommer tillbaka till mediascenen om nuvarande svårigheter i förhandlingarna med Airbus Defence & Space angående industriell delning kring detta program. Faktum är att den franska flygplanstillverkaren är mer legitim än någonsin att kräva pilotering av produktionen av Next Generation Fighter, den första pelaren mellan stridsflygplan i SCAF-programmet, och detta desto mer som den franska industrin redan har gjort många eftergifter för att den tyska och spanska industrin i programmets övriga sex pelare, i motsats till paradigmet om "bästa idrottare" som programmet ursprungligen skulle bygga på. Samtidigt minskar den nu troliga ankomsten av F-6 inom Luftwaffe mekaniskt behovet av en ersättning för tyfonen till 35, vilket sätter Tyskland i en stark position mot Frankrike som det inte har någon mellanlösning på som man kan lita på.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT