Nordkorea ska ha testat en ny ballistisk missil som lanserats från ubåt

Det är nu lite mer än några dagar mellan upprepade tillkännagivanden av nya missiltester i Asien. Den här gången är det Nordkoreas tur att tillkännage framgångsrik avfyrning av en ny typ av ubåtslanserad ballistisk missil, kallad Submarine-Launcher Ballistic Missile, eller SLBM. Men den här gången är det inte en imponerande interkontinental missil avsedd att träffa avlägsna strategiska mål som amerikanska städer, utan en mindre missil, vars form och färdplan påminner om de tester som Pyongyang genomförde de senaste åren och som utgjorde så. många svårigheter för sydkoreanska och japanska antimissilsystem.

Faktum är att bilderna som publicerats av den officiella pressbyrån i Nordkorea avslöjar en missil vars utseende påminner om KN-23-missilen, och den ryska SS-26 Iskander-M som den troligen kommer från, och som en version som transporterades på järnväg testades den 16 september. Banan som följs av missilen, med en topp på 60 km och en tillryggalagd sträcka på 450 km, påminner också om prestandan för denna missil designad för att fungera under ingreppsgolvet i antiballistiska systemen THAAD och SM-3 utplacerade i Japan och Sydkorea av den amerikanska armén och de sydkoreanska och japanska flottstyrkorna. Och om ingen exakt referens gör det möjligt att bestämma den exakta storleken på missilen på de publicerade fotona, är dessa parametrar tillräckliga för att uppskatta med en minskad felmarginal att den nya missilen som testats av Pyongyang verkligen tillhör denna familj.

2019 genomförde Pyongyang sin första SLBM Pukkukson 2-missiluppskjutning, vilket förde in Nordkorea i den mycket slutna klubben av länder med en sådan förmåga.

Men en sådan missil, mycket mer kompakt än den mycket imponerande Pukkuksong interkontinentala ballistiska missiler som avslöjades förra året, erbjuder ökad flexibilitet i användningen för Nordkorea, som då skulle kunna utrusta små ubåtar, och inte den imponerande Sinpo som fungerar som plattform för interkontinentala SLBMs i landet. Med en räckvidd på 500 km är missilen verkligen perfekt kapabel att träffa viktiga mål i Japan såväl som i Sydkorea, och kan därför spridas ombord på många ubåtar som det skulle vara nästan omöjligt att neutralisera samtidigt för att beröva nordkoreanen myndigheter med potentiell kärnvapenattack, liksom den strategi som för närvarande genomförs av Seoul för att neutralisera kärnvapenhotet från sin granne.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT