Dassault kommer att testa Rafale i backhoppning för att övertyga den indiska flottan

Det har gått flera år nu som Dassault Aviation och Boeing drabbar samman i Indien inom ramen för ett kontrakt som syftar till att förse det indiska sjöflyget med 57 stridsflygplan ombord som samtidigt kan utrusta hangarfartygen utrustade med den indiska flottans skyhopp, och dess framtida hangarfartyg som kommer att utrustas med katapulter. I det här fallet åtnjuter den franska koncernen flera fördelar, främst kopplade till beställningen av 36 Rafale som lades 2017 av Narendra Modi, och som bland annat tillhandahöll byggandet av en underhållsplattform som kan upprätthålla en flotta på mer än 150 stridsflygplan. Men det återstår ett område där Rafale ännu inte har bevisat sig, det med användningen av hoppbacken, denna lutande ramp vid fören på hangarfartyget, som gör att flygplan kan sväva upp i luften med vertikal hastighet. en katapult, särskilt eftersom Boeings F/A 18 E Super Hornet redan genomförde en sådan demonstration för ett år sedan vid Naval Air Station Patuxent River i Maryland.

För det, enligt den indiska pressen, kommer Dassault Aviation att skicka en av sina Rafale M, ombordversionen av det franska jaktplanet, till Indien för detta ändamål, till den landbaserade testanläggningen (SBTF) på INS Hansa-basen i Goa i början av nästa år. Denna bas är verkligen utrustad med ett träningsskyhopp, som har använts särskilt för testerna av Tejas Mk1. Inte för övrigt att den franska flygplanstillverkaren tvivlar på dess flygplans kapacitet, datorsimuleringar har visat att Rafale var perfekt kapabel att använda ett hoppbacke för att ta sig till luften med en betydande stridsbelastning, utan i syfte att undanröja all tvekan. från de indiska myndigheternas sida.

Skyhoppet från den landbaserade testanläggningen (SBTF) på INS Hansa-basen i Goa användes särskilt för kvalificeringstesterna av Tejas Mk1 för användning av denna enhet.

När Rafale väl har kvalificerat sig till hoppbacken, vilket är mer av, eller i närvaro av, de indiska myndigheterna själva, kommer Rafale utan tvekan att vara en mycket allvarlig konkurrent i denna nya fransk-amerikanska duell när det gäller vapenkontrakt. I själva verket, förutom en mycket trolig budgetfördel på grund av den möjliga ömsesidiga infrastrukturen mellan flottans och det indiska flygvapnets enheter och användningen av en enda redan existerande plattform för detta ändamål, är det franska flygplanet också mer kompakt än Super Hornet, som representerar en betydande fördel ombord på ett hangarfartyg, samtidigt som det erbjuder en bärförmåga och framför allt ett aktionsområde som är större än det amerikanska planets. Dessutom, och detta är fortfarande en stor fördel, är den franska apparaten redan kvalificerad att bära ett antal ammunition och utrustning i tjänst med de indiska väpnade styrkorna, vilket begränsar investeringsbehoven för att "anpassa" enheten till specifika indiska behov. Slutligen delar Rafale M ombord och den landbaserade Rafale B/C nästan alla sina komponenter, såväl som deras underhållsprocedurer och reservdelar. Faktum är att användningen av samma anordning inom flygvapnet och sjöflygvapnet avsevärt förenklar utbildningen av personal och underhållet av anordningarna.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT