Nordkorea säger sig ha miniatyriserat sina kärnstridsspetsar

Även om det finns en betydande hierarki i försvaret mellan de länder som har kärnvapen och de som inte har det, finns det också en betydande hierarki mellan de få länder som har sådana vapen. Utöver kraften hos de kärnstridsspetsar som ägs, och antalet av dem i arsenalen, spelar tekniken för vektorerna som kan transportera dessa vapen en avgörande roll på detta område. Att ha en gravitationell kärnvapenbomb, som endast kan användas av ett stridsflygplan som är känt för att vara sårbart och begränsat i räckvidd, är faktiskt inte på något sätt jämförbart med att ha interkontinentala ballistiska missiler vid miljöbyte implementerade ombord på atomubåtsutskjutare av senaste generationen, som vi vet är nästan omöjlig att upptäcka eller spåra.

I detta sammanhang är hotet från Nordkoreas kärnvapenarsenal, även om det på intet sätt är försumbart, ändå inte jämförbart med det som utgörs av de fem medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd, som också är de enda som har mycket lång tid. intervall SSBN och SLBM. Det uppskattas idag att Pyongyang har cirka 5 kärnstridsspetsar, fördelade på dess långdistansmissiler och dess bombardemang. Men fram till nu har allt lett till att Nordkorea inte hade kunskapen och den tekniska kompetensen för att tillräckligt miniatyrisera sina kärnstridsspetsar och därmed komma att beväpna sina medel- eller kortdistans ballistiska missiler, eller sin kryssning. Men foton som publicerats av den nordkoreanska statliga pressen i dag kastar tvivel på dessa säkerheter (i huvudillustrationen)

Bakgrundsillustrationen visar olika missilmodeller och hur den miniatyriserade kärnstridsspetsen kan monteras på dem.

I själva verket visar dessa ledaren Kim Jong Un inspektera vad som presenteras som en ny generation kärnstridsspets. Den visade enheten kan verkligen innehålla ett klyvningsvapen, men dess mest intressanta egenskaper är inga andra än dess dimensioner. Enligt bilderna kan vi faktiskt uppskatta att den visade enheten har en längd mellan 90 cm och 1 meter, för en diameter av storleksordningen 50 cm, det vill säga dimensioner som är tillräckligt små för att ta plats ombord på ballistiska missiler som är mer kompakta än de mycket stora Nordkoreanska ICBM, och därför relativt lätt att spåra via satellit. Som sådan, i bakgrunden bakom den nordkoreanske presidenten, visar en illustration installationen av detta miniatyriserade huvud ombord på olika typer av missiler, inklusive ett lock som liknar den taktiska ballistiska missilen KN-25, den för den ballistiska missilen medeldistans Hwasong -7 såväl som för den medelföränderlig ballistisk missil Pukguksong-3.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT