Vill USA eliminera den franska försvarsindustrin?

Under de senaste åren har USA ofta stulit från Frankrikes näsa och skägg stora försvarsavtal, ibland tvingat kunden att välja en annan tjänsteleverantör, så länge den senare inte var fransk. Oavsett om det är polska Caracal-helikoptrar, belgiska eller schweiziska F-35, Qatari-korvetter eller helt nyligen, australiska ubåtar, har på varandra följande amerikanska förvaltningar visat en verklig önskan att hindra Frankrike från att få tillgång till vissa internationella marknader, gå så långt som att genomföra massiva operationer för att mata ut Paris, t.ex. i Grekland om fregatter och Rafale -ordern. För vissa observatörer är detta bara en affärsstrategi, som sammanfattas bekvämt av en "business is business" som skulle motivera USA: s aggressivitet mot Frankrike.

Men genom att observera de strategier som används och beslutsamheten som USA visar i dessa fall förstår vi att insatserna går mycket längre än de kommersiella kriterierna, till att sträcka sig till en verklig strategi för kontroll av utrikespolitik och försvar av den västra sfären. , särskilt i Europa, verkar ett område där Frankrike och dess positioner ärvda från Gaullism vara ett hinder, till och med ett hot, för USA. I den här artikeln kommer vi att se varför och hur Washington artikulerar denna strategi, och vi kommer att studera de lösningar som finns tillgängliga för Frankrike för att försöka motstå den.

En unik industri i väst

Utanför Förenta staterna är den franska försvarsindustrin unik i väst, i den mån den är den enda som kan designa och tillverka alla försvarssystem för en modern väpnad styrka, utan beroende, i flera kritiska områden av amerikanskt material. Med undantag för viss specifik utrustning, såsom E-2C Hawkeye-klockplan ombord, eller katapulterna som utrustar Charles de Gaulle-hangarfartyget, kan den franska industrin verkligen producera all nödvändig utrustning till sina väpnade styrkor, allt från rustning till stridsflygplan, ubåtar till helikoptrar, missiler, radarer och rymdsystem. Det är också, med Storbritannien, det enda europeiska landet som har sin egen kärnkraftsavskräckande styrka, baserat på fyra kärnbåtar som skjuter upp missiler utrustade med interkontinentala ballistiska missiler och på två skvadroner av Rafale utrustade med luftburna överljudskärnvapen.

Bortsett från USA, och snart Kina, är Frankrike det enda landet som implementerar ett kärnkrafts hangarfartyg utrustat med katapulter och stoppsträngar, och erbjuder kraftprojektionsmöjligheter bortom jämförelse med flygplanets ställningar med vertikala eller korta startflygplan som F35B , J-15 eller Mig-29.

Det är inte bara autonomt i detta område, utan dess utrustning matchar och överträffar ibland även sina amerikanska motsvarigheter, samtidigt som det är oftare än inte mer ekonomiskt att köpa för att använda samma eller bättre prestanda. Således förvärvas en ubåt av nukleär attack av Suffren-klass för drygt 1 miljard euro av den franska staten, där den amerikanska marinen spenderar 3,5 miljarder dollar för en Virginia, visserligen bättre utrustad i kryssningsmissiler, men inte mer effektiv än den franska ubåten i dess primära funktion som jägare, mördare, jakt ubåtar och fiendens fartyg. Detsamma gäller för Rafale stridsflygplan, som överträffar F-35 på många områden (manövrerbarhet, räckvidd, låghöjdspenetration etc.) och som i sin F4-version kommer att se sin prestanda i datafusion för att komma ikapp de för det amerikanska planet, för en ägandekostnad hälften mindre.

För att uppnå detta, och med tanke på de franska ekonomiska och demografiska gränserna, är det viktigt för Paris att förlita sig på viktiga exportmarknader, eftersom den nationella efterfrågan inte är tillräcklig för att driva sådan industriell uttömning. Följaktligen är 40% av den årliga omsättning som registrerats av den franska industriella teknologiska och försvarsbasen, eller BITD, kopplad till export av försvarsutrustning, vilket motsvarar 80.000 120.000 direktjobb och XNUMX XNUMX indirekta och inducerade jobb i landet, och villkorar denna industris flexibilitet att utvecklas och blomstra. Faktum är att, liksom målen för den amerikanska CAATSA -lagstiftningen som syftar till att beröva Moskva exportintäkter från sin försvarsindustri för att hämma sin egen förmåga att stödja full strategisk autonomi, verkar Washington försöka beröva Paris sina exportmarknader, för samma syfte, men med mindre uppenbara metoder.

Riktade, upprepade och förödande attacker


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT