J-16D elektroniska krigsflygplan är i tjänst hos det kinesiska flygvapnet

Många har väntat på att tvåsitsiga J-20A eller J-35 ombord ska spela på den kommande Zhuhai-flygutställningen, som hålls nästa vecka i södra Kina. Ingen information om förekomsten av dessa nya enheter har ännu filtrerats. Å andra sidan, ett J-16D elektroniskt krigsflygplan, i färgerna på Air Force of the People's Liberation Army, landade på Zhuhai flygplats på tisdagen, för att delta i showen. Därför råder det ingen tvekan om att den nya enheten, som motsvarar EA-18G American Growler, eller faktiskt i tjänst med det kinesiska flygvapnet, vilket ger en ny ledande förmåga till Pekings militära arsenal.

Precis som American Growler är J-16D en reviderad och djupt modifierad version av a mångsidig jaktplan, J-16, togs i bruk 2012, och av vilka beräknas att mer än 200 exemplar nu är i tjänst hos det kinesiska flygvapnet. J-30 härstammar från Su-16 och är en tvåsitsig tung bombplan helt kinesisk tillverkad för precisionsangrepp och luftöverlägsenhet. I sin konventionella version har den en AESA aktiv elektronisk antennradar, ett IRST frontal infrarött detektionssystem och en elektronisk krigföring och självskyddssvit, vilket gör den till en perfekt kapacitet som vetter mot de mest västerländska enheterna. Observera att IRST har raderats i version D (se huvudillustrationsfoto), som inte strikt taget är en enhet avsedd för luft-till-luft-strid, men vars huvudsakliga uppdrag ligger i elektrospektrumet. -Magnetisk.

J-16 är en mångsidig tung bombplan som kan ta emot ett stort antal vapen och som har extremt modern avionik.

Det kan också implementera ett brett spektrum av ammunition, inklusive de nya kortdistans-luft-till-luft-missilerna PL-10, långdistans-PL-15 och PL-21-missiler, samt många luft-till-mark- och anti-missiler -fartygsammunition. precisionsfartyg. Flygplanet har en uppskattad maximal startvikt på 77.000 35 pund (10 ton) och drivs av två WS-15A-turbojeter med en maximal enhetskraft på 2 ton vardera, vilket ger en maximal hastighet på Mach 2000 och utmärkt dragkraft till viktförhållande. Dess sträcka räckvidd uppskattas till över XNUMX km, och enheten har använts många gånger för att genomföra Pekings maktdemonstrationer runt Taiwan under de senaste månaderna, inklusive eskorterande H-6-bombplan. I sin J-16D-version fick flygplanet två viktiga fasthållningsplattor som utrustar huvudstöden på var och en av vingarna, samt en modifierad cockpit för att styra denna utrustning. Det kommer sannolikt också att ta emot strålningsrobotar, som redan kan användas av J-16, och kommer utan tvekan att ha självskyddande luft-till-luft-missiler.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT