FDI Belh @ rra är fortfarande det mest effektiva valet för Grekland

Tävlingen rasar i Aten när de grekiska myndigheterna meddelade att de skulle besluta om vinnaren av tävlingen om förvärv av 2 + 2 nya fregatter innan sommaren är slut. För några dagar sedan meddelade London att man var redo att avstå 2 av sina fregatter av typ 23 utan kostnad om Aten kompromissar till förmån för Babcocks Arrowhead 140 -modell, medan Fincantieri presenterade sitt erbjudande på grundval av FREMM Bergamini tillsammans med två Maestrale klass fregatter, och att Nederländerna erbjöd sina två Karel Doorman klass fregatter tillsammans med Damens Sigma 11515 HN. Beslutet verkar ta form mellan dessa 3 erbjudanden och det från Naval Group på grundval av FDI Belh @ rra och överföring av två fregatter av typ 70, D646 Latouche Tréville för ubåtskrig och D615 Jean Bart för luftvärnsförsvar. På pappret verkar erbjudandena balanserade, men det franska erbjudandet verkar något efter på grund av ersättningsfartygens ålder och priset på FDI motsvarande det för FREMM för ett mycket mer kompakt fartyg. Faktum är att den grekiska pressen, och i synnerhet landets allmänna opinion, är mycket splittrade om modellen och erbjudandet att behålla, med ibland förenklade lästabeller och mycket ungefärliga data från sociala nätverk.

Detta är anledningen till att översten för det grekiska flygvapnet Konstantinos Zikidis skrev tre artiklar för att objektivt och sakligt jämföra kapaciteten hos konkurrerande fartyg, och mer specifikt inom nyckelområdet för luftvärnsförsvar och luftförsvarssystem. Dessa fregattars vapen. . Den grekiska officeren, dessutom mycket respekterad på den grekiska halvön som flygtekniker har och för sina många skrifter, jämförde därmed tre viktiga element i anordningen för de föreslagna fregatterna: radarn, det vertikala sjösättningssystemet och själva missilerna. Och slutsatserna är tydliga: oavsett om det är Sea Fire 3 -radaren från Thales, VLS SYLVER från Naval Group eller Aster 3/500, Mica VL, VT15 och MdCN -missilerna från MBDA och Thales, alla överträffar prestanda för deras motsvarigheter som utrustar italienska, amerikanska, nederländska, tyska eller brittiska fartyg som erbjuds Grekland enligt detta kontrakt.

Sylversystemet kan avfyra en missil var 0,25 sekund, där Mk41 bara kan skjuta en missil var 5: e sekund, vilket är en stor svaghet när antalet VLS är begränsat inför mättnadsattacker.

Således har Panagiotis Touzopoulos, flygtekniker och överste Zikidis i en första artikel publicerad akademiskt analyserade jämförande prestanda för radion LW08, DA08, MW08, TRS-4D och SeaFire 500 för detektering och övervakning av flera typer av mål enligt olika engagemangsscenarier, och mer speciellt för att detektera mål med en låg radarekvivalent ytarea, till exempel Roketsan Atmaca-fartygsmissil som utrustar de nya Ada-korvetterna från den turkiska marinen. Medan många i Grekland tenderade att betrakta Seafire som motsvarande TRS-4D, visar analys att detta inte är fallet, och att den franska radarn mycket klart överträffar, särskilt mot smygmål, sina konkurrenter på alla flygområden . Denna förmåga är avgörande på mer än ett sätt: den tillåter inte bara fregatten att upptäcka ett hot riktat mot den så snart som möjligt, vilket ger större tidsramar för att hantera den på lämpligt sätt och därför utan att slösa ammunition i onödan, utan den också gör det möjligt att upptäcka hot som riktar sig mot andra mål tillräckligt tidigt för att kunna initiera en avlyssning, vilket är mycket svårare med andra radarer, med mycket små eller obefintliga avlyssningsfönster i denna typ av scenario.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT