Turkiets Baykar utvecklar högpresterande inbyggd drönare ombord

Utan att uppnå effektiviteten i den retande kampanjen kring presentationen av den nya ryska ljuskämpen, den turkiska Baykar, Bygga på den kommersiella och operativa framgången för sin lätta Medium Altitude Long Endurance TB-2 Bayraktar drone, har också väckt förväntningarna på presentationen av hans nya strid drönare projekt i en gåtfull video avslöjar vissa delar av flygplanet. Slöjan har lyfts idag på den här nya enheten, som för närvarande endast finns i digital version, och som inte har fått någon officiell beteckning, men som uppenbarligen har mycket stora ambitioner för tillverkaren och hela den turkiska flygindustrin.

För närvarande är information mer än begränsad om den nya drönaren. Bortsett från fyra bilder som gör det möjligt att se dess övergripande utseende och dess enaktiga konfiguration, har tillverkaren specificerat att den kommer att kunna överstiga höjden på 4 fot, att dess maximala hastighet blir Mach 40.000 och att dess bärförmåga i håll kommer att uppgå till 1,4 ton, och flygplanet kan distribuera luft-till-luft-, luft-till-mark- och luft-till-yt-missiler samt styrda bomber. Dessutom visar de visade bilderna en turbojet med en efterbrännare, förmodligen en modell härledd från Ivchenko AI-1,5 från ukrainska Motor Sich, en struktur som föreslår en viss form av smyg, liksom förmågan att implementeras från Anadolu överfallshelikopterbärare som snart kommer att ansluta sig till den turkiska flottan som ett flaggskepp och som allvarligt handikappades av att Washington uteslutit Ankara från F35B-programmet.

Den nya drönaren är uppenbarligen avsedd att transporteras ombord på hangarfartyget Anadulu, liksom dess troliga systerfartyg, från den turkiska flottan.

Det är uppenbart att Baykar, med detta program, vill gå in i en helt annan dimension än den som gjorde dess framgång, nämligen lätta MANLIGA drönare, utrustade med en begränsad bärförmåga, men särskilt billiga och effektiva i strid. För om TB-2 Bayraktar, liksom den nya tvåmotoriga Akinci, är framför allt konstruerade för medel- och lågintensitetsuppdrag, kommer det nya flygplanet å sin sida att erbjuda prestanda som är jämförbara med ett tränings- och attackflygplan som den sydkoreanska FA-50 eller den ryska Yak-130, med båda avancerade markattackfunktioner mot väl försvarade mål, och sättet att engagera motståndarens flygplan och andra drönare. Vi kommer naturligtvis att vänta med att lära oss mer om drönaren, särskilt om dess autonomi, men också ombordelektronik, för att få en mer exakt uppfattning om dess operativa kapacitet. Det är ändå sant att den turkiska industrimannen verkar bestämd att inte vila på sina lagrar, eftersom han knappt har testat Akinci när han redan är fokuserad på ett nytt program med ambitioner.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT