Turkiska stridsdronor multiplicerar kommersiella framgångar

TB2- och ANKA-dronerna upplevde en enorm medieexponering under Nagorno-Karabakh-kriget 2020, under vilken, tillsammans med den vandrande ammunitionen Harop och Harpie av israeliskt ursprung, de bidrog mycket till framgången för de azeriska väpnade styrkorna på de armeniska styrkorna. Sedan dess har Ankara multiplicerat kontrakt och exklusiva förhandlingar i syfte att exportera sin värdefulla utrustning, bidra till placera landet i topp tre av världsländerna inom detta område, med USA och Kina. Förutom de turkiska arméerna och azerierna har turkiska drönare beställts de senaste månaderna av Ukraina, Qatar, Marocko, Polen och Tunisien, medan Bulgarien och Lettland också har inlett diskussioner med Ankara för att förvärva dessa system.

Det måste sägas att turkiska drönare, och särskilt den berömda TB2 från Baykar-företaget, har argument att göra. Med en maximal startvikt på endast 650 kg är TB2 mycket lättare än flygplan som American General Dynamics MQ9 Reaper eller den kinesiska CAIG Wing Loong II, med respektive maximala massor på 4,8 ton och 4,2 ton. Men TB2 kan fortfarande hålla luften i 27 timmar, eller märkbart lika mycket som dess motsvarigheter. Naturligtvis kan den inte bära en avancerad arsenal som de fyra AGM-4 Hellfire luft-till-yt-missilerna som implementerats av Reaper eller de 114 HJ-6 från kinesiska Wing Loong II. Men det turkiska flygplanet är utrustat med lätt ammunition som passar perfekt till sin storlek, såsom MAM-L och MAM-C precision lätt luft-mark-ammunition, respektive 10 respektive 22 kg, och kan slå mål på 6,5 och till och med 8 km för MAM-L. Det transporterade stridshuvudet förstör inte en tank, men är tillräckligt kraftfull för att allvarligt skada den och tvinga den att dra sig ur strid. Å andra sidan, för mindre skyddade mål kan skadan orsakas betydande.

Framgången för TB2 förklaras delvis av utvecklingen av lätt luft-till-mark-ammunition perfekt anpassad till drönaren, såsom MAM-L (22 kg) och MAM-C (6,5 kg)

TB2 lider emellertid av ett stort handikapp, att det för tillfället inte har en satellitsäsong som gör att drönaren kan riktas utanför "siktlinjen". Azeriska TB2 hävdade dock lejonparten i förstörelsen av armeniska pansarfordon, befästningar och luftfartygssystem hösten 2020, antingen genom direkta strejker eller, oftare, genom att styra strejker med missil eller artilleri, som bidrog till förstörelse av mer än hälften av de pansarfordon som Armenien förlorat i denna konflikt. Dessutom meddelade tillverkaren Bayraktar att nästa versioner av TB2 kommer att utrustas med en satellitlänk, men också av en lokalt tillverkad elektrooptisk boll, efter Kanadensiska Wescam har beslutat att dra tillbaka exportlicensen från Turkiet angående CMX-15D-bollen efter den turkiska offensiven i norra Syrien mot kurdiska styrkor 2019.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT