Japan är nu redo att stödja USA för att skydda Taiwan

Fram till nyligen baserades den japanska doktrinen gentemot Peking enbart på förhandlingar och god förståelse, trots ibland allvarliga meningsskiljaktigheter, särskilt kring Senkakuöarna som hävdats av de två länderna, liksom av Taiwan. Under 2000-talet lyckades de två länderna till och med genomföra ett samutnyttjande av undergrunden rik på gas och olja runt denna skärgård, ett sätt att punktligt lösa de territoriella konflikterna mellan dem och för att upprätthålla den ekonomiska dynamiken. Mycket positiv i regionen, vilket gynnade de två asiatiska drakarna. Men under de senaste åren, och i synnerhet från den mycket svåra härdningen av kinesiska positioner i Kinahavet och andra territoriella anspråk, har relationerna mellan de två länderna gradvis försämrats och militära spänningar har naturligtvis följt den motsatta banan.

Från och med nu upphör inte mötena mellan fartygen eller stridsplanen i de två länderna i den omtvistade zonen att multipliceras, så att de japanska myndigheterna nyligen har varit tvungna att ändra sin doktrin för att bevara potentialen i dess flotta av F15J, överexploaterad för att komma. Möta de flygplan från Peking som hade kommit för att våga sig in i luftrummet i Senkaku skärgård. Tokyo förblev dock mycket reserverat för den amerikanska allierades möjliga användning av sina baser om den senare skulle ingripa för att skydda Taiwan från kinesisk intervention. Faktum är att relationerna mellan Taipei och Tokyo bara sällan har varit goda, och de japanska myndigheterna välkomnade tills nyligen inte uppkomsten av taiwanesiska självständighetspartier sedan början av 2010-talet och visste att detta skulle utlösa en potentiellt farlig cykel i regionen. Är dessa Pekings hot att slå "alla allierade i USA i regionen" tänk om Washington kom för att stödja Taiwan inför det kinesiska militära ingripandet, eller de kinesiska myndigheternas allt mer aggressiva ställning på den regionala eller internationella scenen? Faktum är att Tokyo nu verkar redo att stödja USA mot Kina för att försvara Taiwan.

Mötet mellan försvarssekreteraren Lloyd Austin och hans japanska motsvarighet Nobuo Kishi tisdagen den 14 mars tillät de två länderna att förena sina åsikter om Taiwans försvar.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT