Kina bemyndigar kustbevakningen att använda våld även i "omtvistade" vatten

När mediauppmärksamhet i helgen fokuserade på efterdyningarna av Covid-krisen, har Joe Bidens första steg som USA: s ordförandeskap och pro-Navalny-protester i Ryssland, spänningarna i västra Stilla havet återvänt. sin nivå före den politiska krisen som slog USA i presidentvalet. Samtidigt fanns det 18 plan från Folkets befrielsearmé, inklusive flera strategiska H-6K-bombplan och J-16-stridsbombare, som kom in på Taiwan Island luftförsvarszonvilket orsakar att flygstyrkorna på den oberoende ön sätts i beredskap. På samma gång, den amerikanska flottan utplacerade hangarfartyget USS Theodore Roosevelt och dess stridsgrupp i Kina, vilket orsakade ingripanden från den kinesiska flottan som dess flygvapen. Observera att rapporter om kollisioner mellan indiska och kinesiska styrkor på Ladakhs platåer i Himalaya har nekats av både kinesiska och indiska myndigheter.

Men spänningarna har återigen utjämnats i helgen, för för första gången, Peking kustbevakningsenheter hade officiellt fått rätten att "använda alla nödvändiga medel" för att genomdriva Pekings suveränitet över dess marina utrymme, även i de omtvistade områdena i Kinahavet. Den kinesiska kustbevakningen har en stor flotta med mer än 140 fartyg, varav 120 väger mer än 1000 ton och mer än 45 väger mer än 3000 ton. Den har till och med de 2 mest imponerande kustbevakningsfartygen i trafik till sjöss idag, Zaouthou-klassen på över 10.000 XNUMX ton. Å andra sidan, och som majoriteten av kustbevakningsenheterna, är dessa fartyg inte konstruerade för sjöstrid, och de är i allmänhet mycket lätt beväpnade med ljuspistoler och maskingevär.

3901 är ett av två tunga 10.000 XNUMX ton Zaothou-klass offshore patrullfartyg tillgängliga för den kinesiska kustbevakningen.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT