USA hotar att utesluta Turkiet från Nato efter S400-systemtest

Det tog mer än en vecka för de amerikanska myndigheterna att officiellt reagera på tester utförda av de turkiska arméerna i S-400 luftfartygssystem förvärvades där nästan ett år från Moskva, och vilket ledde till att Ankara uteslöts från F35-programmet. Kanske på grund av President Trumps tvetydiga positioner gentemot sin turkiska motsvarighet Under de senaste månaderna har fördömelsen inte kommit från Vita huset, som man kan förvänta sig, utan från Pentagon, genom rösten från Jonathan Hoffman, dess talesman, i ett officiellt uttalande i söndags. En sak är säker, när valet är över kan Turkiet mycket väl drabbas av Washingtons vrede ...

Konkret sade talesmannen för Pentagon att testet av de turkiska S-400-talet, liksom deras driftsättning, var oförenligt med statusen för en allierad med Förenta staterna, som med en medlem av Nato. Pentagon, med förnuftig överensstämmelse med president Trumps administration, hotar därför tydligt Ankara med utestängning från Nato om den senare skulle fortsätta i sin önskan att sätta systemet i drift, trots de sanktioner som kan vidtas av Washington om själva testerna. Detta n: te hot, så många det fanns andra, har dock liten chans att tas på allvar av de turkiska myndigheterna, idag mycket mer bekymrad över önskan att framstå som pelaren för Sunni-islam i Mellanöstern som i Europa, bara genom sitt medlemskap i Nato.

I svårigheter i omröstningarna spelar president Erdogan motståndskortet mellan islam och väst och vill vara pelaren för återuppbyggnaden av den ottomanska storheten

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT