Vladimir Putin vill återuppliva INF-fördraget om korta och medelstora missiler

Det kommer inte att ha dragit vidare. I vår artikel tillägnad anklagelser från Moskva mot Berlin angående bristande efterlevnad av icke-spridningsavtalet kärnvapen, undrade vi på Moskvas mål att idag ta tillvara på denna handling som har funnits i mer än 40 år. En ledtråd kan ha givits av Vladimir Putin själv idag, när han lade på bordet ett erbjudande om kontroll av kärnvapen på Europeiska teatern, oberoende av de andra teatrarna. Detta är ett stort avbrott i ryska positioner och ett erbjudande som i hög grad skulle kunna tilltala européerna.

Vladimir Putins förslag är enkelt: det handlar om att betrakta den europeiska teatern som en isolerad teater med sina egna regler och förordningar, så att den effektivt kan hålla fast vid stängningarna av INF-fördraget, som förbjöd besittning och användning av kärnkraftsförmåga-missiler, vare sig ballistiska eller kryssningar, som lanserades från landvektorer och med ett intervall på 500 till 2500 km För Vladimir Poutine kunde den europeiska teatern således komma överens om att inte distribuera kärnvapen av denna typ, liksom på kontinentaleuropa som i västra delen av Ryssland, väster om Ural. Den ryska presidenten specificerar att han i detta sammanhang inte skulle använda det nya 9M729 Novator-systemet i den östra delen av landet. bakom det amerikanska tillbakadragandet från INF-fördraget. Dessutom skulle båda sidor komma överens om att inte använda antimissilsystem.

Novator System 9M729 utmanas av Washington för slutet av INF-fördraget

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT