Spanien inleder förhandlingar om att förvärva 20 tyfoner och ersätta sina F18

Liksom Berlin kommer Madrid därför att ha motstått de amerikanska sirenerna från F35A genom att tillkännage den officiella förhandlingsstarten med Airbus DS för förvärv av 20 Eurofighter Typhoon-fighters för att ersätta EF-18 Hornets of Squadron 46 baserad på Kanarieöarna. Det nya flygplanet kommer att förstärka de cirka 70 tyfoner som redan är i tjänst hos det spanska flygvapnet. Som med Luftwaffe kommer de spanska tyfonerna att vara i del IV och kommer att erbjuda vidsträckta operativa möjligheter, både för luft-till-luft-, luft-till-mark- eller luft-uppdrag, särskilt för att genomföra ny EASA-radar gemensamt utvecklad av Spanska Indra och tyska Hensoldt. De nya flygplanen förväntas mellan 2025 och 2030 av det spanska flygvapnet, som fortfarande kommer att behöva ersätta 50 EF18 om det vill behålla sitt nuvarande format.

Även om Madrid inte har beslutat om att ersätta Harrier Matador, som bara kan ersättas av F35B om den spanska marinen vill behålla en ombord marinflygvapen, visar detta tillkännagivande beslutet om SCAF-programpartner att stödja sin egen försvarsindustri och så mycket som möjligt bevara industriell och teknisk suveränitet inom stridsflygplan.

avtalet om försäljning av 28 tyfoner till Kuwait är föremål för en korruptionsutredning från landets myndigheter

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT