Turkiet fördömer franska hinder för sitt antimissilförsvarsprogram

I början av 2018 undertecknade de turkiska myndigheterna ett avtal med Eurosam-konsortiet som sammanför Frankrike och Italien kring Aster-programmet för att studera genomförandet av ett avancerat anti-ballistiskt missilsystem. härrör från SAMP-T-systemet (Ground Air Medium Range - Land) i tjänst i arméerna i de två länderna. När Ankara började samla in sina batterier av S-400-system sommaren 2019 såg detta kontrakt ut som ett alternativ som tillät Nato att hålla fotfäste i luftfartygs- och missilförsvar över Turkiet. .

Men sedan dess har relationerna försämrats kraftigt mellan Paris och Ankara, särskilt efterTurkisk ingripande i norra Syrien att släppa bort de kurdiska allierade inom YPG som de franska styrkorna engagerade mot Daesh i Syrien har kämpat sedan 2015. Dessutom hotade de turkiska myndigheterna vid flera tillfällen samma franska styrkor, särskilt genom att avslöja sina positioner. Situationen förbättrades uppenbarligen inte när President Macron tog upp orsaken till alliansen mellan Grekland och Cypern för att motverka turkiska ambitioner angående de gasreserver som upptäcktes nära den joniska ön. Vid det senaste NATO-toppmötet uttryckte således den franska presidenten sin irritation över att se Turkiet agera så ensidigt genom att äventyra de allierade styrkorna men också integriteten hos sina grannar och genom att utrusta sig utrustning med en makt som NATO betecknar som en potentiell motståndare, och som betecknar den senare som dess huvudsakliga motståndare. Uttalanden som utlöste president Erdogans ilska, liksom en ström av odiplomatiska kommentarer.

E.Macron, A.Tsipras och N. Anastadiades vid Europa-Medelhavskonferensen i juni 2019 påminde om deras anknytning till Cyperns territoriella integritet
[Armelse]

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


[/ Arm_restrict_content]

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT