Ryssland svarar på Nato-hot genom att starta produktionen av Novator

Det ryska försvarsministeriet meddelade att man kunde påbörja produktionen av 9M728 Novator kortdistans kryssningsmissilsystem, även identifierat som Iskander-K, efter undertecknandet av ordern av Vladimir Putin under en ceremoni som hölls i torsdags i Patriots Park i Moskva. Novator 9M728- och 9M729-systemen är baserade på en kryssningsmissil, vars räckvidd överstiger, enligt amerikanska och brittiska underrättelsetjänster, den maximala räckvidden på 500 km som krävs enligt INF-fördraget. Det är detta system som ledde till att spänningarna mellan Washington och Moskva förnyades kring detta fördrag, varvid det senare säkerställde att missilens maximala räckvidd verkligen var 480 km, liksom de andra Iskander-systemen med en ballistisk bana.

Denna signatur, som också kommer från president Putin själv, är därför det svar som Ryssland gav på de hot som nyligen framförts av NATO:s generalsekreterare J. Stoltenberg angående ultimatumet om sex som ställs av staterna -Förenta för att behålla INF-fördraget plats. Ryssland har dessutom varnat för att utplaceringen i Europa av amerikanska medeldistansmissiler skulle leda till en fast reaktion från dess sida, ett scenario som påminner om Euromissile-krisen 6, som var just ursprunget till INF-fördraget.

Under samma signeringsceremoni beställde de ryska arméerna ett nytt autonomt pansarmindeponeringssystem från företaget Tecmash, samt luftvärnsmissilen 48N6-P01, vilket gjorde det möjligt att släcka räckvidden för systemet S400 vid 380 km.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna